Petak, 23 Juli 2021

"ZAJEDNO JAČI"

fotoOd juna 2019. Caritas Valjevo je započeo projekat “Zajedno jači” koji se odnosi na prevenciju upotrebe droge za učenike osnovnoškolskog uzrasta.
Ovaj program se sprovodi u OŠ “Prota Mateja Nenadović” u Brankovini.  Ciljna grupa su učenici od I-VIII razreda i roditelji grupe vulnerabilnih učenika i učenika sa rizičnim ponašanjem kao i svi zainteresovani roditelji. Preventivni program se sastoji od četiri dela:
-    Trening za studente psihologije i/ili diplomirane psihologe koji će unaprediti znanje iz oblasti upotrebe droga, razvojnog perioda srednjeg detinjstva i rane adolescencije kao i veštine i kompetencije za uspešnije vođenje radionica sa učenicima, u cilju povećanja socijalnih veština i kreiranja zdravih stilova života -  bez droge,
-    Radionice za sve učenike od I – VIII razreda, koje obuhvataju teme: emocije, samopouzdanje i stid, komunikacija, vršnjačko nasilje, učenje, planiranje vremena, osnovne informacije iz oblasti zloupotrebe droga i planiranje projekata.
-    Radionice za vulnerabilne pojedince/učenike i njihove roditelje u kojima će se koristiti tehnike za unapređenje veština suočavanja sa bolnim emocijama, sprečavanja rizičnog ponašanja i unapredjenja porodične komunikacije,
-    Kreiranje malih projekata od strane učenika u oblasti prevencije upotrebe droga

Ovaj set preventivnih aktivnosti predstavlja kreativnu dopunu postojećih programa prevencije kroz jačanje kompetencija učenika, roditelja, škola i profesionalaca što je i bio razlog davanja ovog naziva projektu – ZAJEDNO JAČI, sa posebnom naglaskom na učešće mladih i njihovu inicijativu u prevenciji upotrebe droga.
Program je finansiran od strane Kancelarije za drogu i kriminal Ujedinjenih nacija UNODC -  Inicijativa mladih. Njihovi programi  podržavaju  i osnažuju mlade ljude da postanu aktivni u svojim školama, lokalnim zajednicama i omladinskim grupama za prevenciju upotrebe droga i promociju zdravlja.

Radno vreme: ponedeljak-petak / 8.00-16.00h

Karađorđeva 120b