Lokacija
Petak, 23 Juli 2021

"ZAJEDNO JAČI"

fotoOd juna 2019. Caritas Valjevo je započeo projekat “Zajedno jači” koji se odnosi na prevenciju upotrebe droge za učenike osnovnoškolskog uzrasta. 
Ovaj program se sprovodi u OŠ “Prota Mateja Nenadović” u Brankovini.  Ciljna grupa su učenici od I-VIII razreda i roditelji grupe vulnerabilnih učenika i učenika sa rizičnim ponašanjem kao i svi zainteresovani roditelji. Preventivni program se sastoji od četiri dela:
-    Trening za studente psihologije i/ili diplomirane psihologe koji će unaprediti znanje iz oblasti upotrebe droga, razvojnog perioda srednjeg detinjstva i rane adolescencije kao i veštine i kompetencije za uspešnije vođenje radionica sa učenicima, u cilju povećanja socijalnih veština i kreiranja zdravih stilova života -  bez droge,
-    Radionice za sve učenike od I – VIII razreda, koje obuhvataju teme: emocije, samopouzdanje i stid, komunikacija, vršnjačko nasilje, učenje, planiranje vremena, osnovne informacije iz oblasti zloupotrebe droga i planiranje projekata.
-    Radionice za vulnerabilne pojedince/učenike i njihove roditelje u kojima će se koristiti tehnike za unapređenje veština suočavanja sa bolnim emocijama, sprečavanja rizičnog ponašanja i unapredjenja porodične komunikacije,
-    Kreiranje malih projekata od strane učenika u oblasti prevencije upotrebe droga

Ovaj set preventivnih aktivnosti predstavlja kreativnu dopunu postojećih programa prevencije kroz jačanje kompetencija učenika, roditelja, škola i profesionalaca što je i bio razlog davanja ovog naziva projektu – ZAJEDNO JAČI, sa posebnom naglaskom na učešće mladih i njihovu inicijativu u prevenciji upotrebe droga.
Program je finansiran od strane Kancelarije za drogu i kriminal Ujedinjenih nacija UNODC -  Inicijativa mladih. Njihovi programi  podržavaju  i osnažuju mlade ljude da postanu aktivni u svojim školama, lokalnim zajednicama i omladinskim grupama za prevenciju upotrebe droga i promociju zdravlja.

Svako od nas ima dosta stvari koje više ne nosi, a koje bismo mogli da poklonimo onima kojima je to najpotrebnije.

Možete doneti svoju odeću, obuću, ćebad, posteljinu kod nas, uz prethodnu najavu na broj telefona 291-820. Ili ostavite ispred vrata ako nismo kod kuće :)

Dusko Radovic

 

Toliko nas ima i toliko imamo da niko ne sme ostati sam i bespomoćan! (D. Radović)

KONTAKT

Caritas Valjevo |
Braće Veličković 44 |
14000 Valjevo |
PIB 106811763 |
MBR 28025629 |
tel: +381 14 291 820 |
fax. +381 14 291 820 |
office@caritas-valjevo.rs |
Radno vreme: ponedeljak-petak / 8.00-16.00h

Vešeraj  |  +381 60 30 65 469
Karađorđeva 120b
Radno vreme vešeraja:
ponedeljak-petak 07.30-15.30h |