Lokacija
Subota, 15 Decembar 2018

OSNOVANO UDRUŽENJE "ZRAČAK"

fotoU skladu sa ciljevima projekta „UPSTREAM II - Unapređenje socijalizacije i tretmana u mentalnom zdravlju - 2. Deo“ u Valjevu je 02. aprila 2015. Godine osnovano „Udruženje korisnika usluga mentalnog zdravlja Zračak“. Udruženje će se baviti organizovanjem okupljanja osoba sa mentalnim poteškoćama i članova njihovih porodica u cilju zalaganja, kreiranja i ostvarivanja zajedničkih ideja za poboljšanje kvaliteta života ugroženih osoba sa mentalnim poteškoćama i članova porodica.  Ostvarivanje ciljeva vršiće se putem raznovrsnih oblika saradnje sa domaćim i međunarodnim humanitarnim i drugim organizacijama i javnim institucijama, aktivnošću volontera i članova udruženje, u vidu treninga, seminara, tribina i radionica i javnih akcija.

Na osnivačkoj skupštini za predsednika udruženja izabran je Aleksa Bukovski, dok su potpredsednici Irena Radović i Nebojša Bojanić i članovi Upravnog odbora dr Vladimir Tošović i Ivana Radović.  U cilju promocije rada udruženja i radi pomoći novoosnovanom udruženju za realizaciju svojih ciljeva i celokupne misije udruženja za članove nadzornog odbora jednoglasno izglasani Svetlana Janković Beljanski, pomoćnica gradonačelnika Valjeva za socijalni rad i humanitarna pitanja, Radoslav Ljubičić, direktor Caritasa Valjevo i Dušan Perić, predsednik udruženja Dobri ljudi iz Valjeva.

Zahvaljujući projektu UPSTREAM II  koji kofinansira Evropska Unija iz programa Prekogranične saradnje Srbija - Bosna i Hercegovina u okviru  IPA komponente prekogranične saradnje novoosnovano udruženje dobiće neophodnu opremu za funkcionisanje, lap top, štampač, foto aparat i kancelarijski nameštaj, a svoj kutak opremiće u okviru kancelarijskog  prostora dobijenog od strane Opšte bolnice u Valjevu.


Nakon formalno-pravne registracije Udruženje korisnika usluga mentalnog zdravlja Zračak  iz Valjeva pristupiće novoosnovanoj mreži za mentalno zdravlje “NaUM”, koju čine svih osam postojećih udruženja osoba sa narušenim mentalnim zdravljem iz Srbije: Mir (Pirot), Valenca (Niš), Duša, Herc, Videa (Beograd), Duga (Zrenjanin), Sunce (Novi Kneževac) i Ulop (Novi Sad).

Iako je zvanična izborna skupština realizovana počekom aprila meseca članovi udruženja uzeli su učešće  na treningu „Grupe za samo-uzajamnu pomoć“, koji je održan 9. i 10. marta u Beogradu u organizaciji Caritasa Srbije i time stekli neophodna znanja i iskustva za pokretanje grupa za samo-uzajamnu pomoć u Valjevu u ovkiru redovnih aktivnosti „Zračka“.

Svako od nas ima dosta stvari koje više ne nosi, a koje bismo mogli da poklonimo onima kojima je to najpotrebnije.

Možete doneti svoju odeću, obuću, ćebad, posteljinu kod nas, uz prethodnu najavu na broj telefona 291-820. Ili ostavite ispred vrata ako nismo kod kuće :)

Dusko Radovic

 

Toliko nas ima i toliko imamo da niko ne sme ostati sam i bespomoćan! (D. Radović)

KONTAKT

Caritas Valjevo |
Braće Veličković 44 |
14000 Valjevo |
PIB 106811763 |
MBR 28025629 |
tel: +381 14 291 820 |
fax. +381 14 291 820 |
office@caritas-valjevo.rs |
Vešeraj  |  +381 60 30 65 469

Radno vreme: ponedeljak-petak 08-16h |