Subota, 18 Avgust 2018

PROBUDI SE I UKLJUČI SE!

Svetski dan mentalnog zdravlja, 10. oktobar, ove godine se širom planete obeležava pod sloganom „Živeti sa shizofrenijom“. U Valjevu je ovaj datum obeležen nizom aktivnosti u dvorištu Psihijatrijeske službe Opšte bolnice, uz poruku „Probudi se i uključi se“, u organizaciji Caritasa Valjevo i Psihijatrijske službe.

Ovaj slogan osmislili su srednjoškolci iz Valjeva i Tuzle, koji su bili učesnici „Letnjeg kampa“, na kome su dali svoje ideje za obeležavanje Svetskog dana mentalnog zdravlja. Deo mladih volontera iz Medicinske škole u Valjevu i danas je pokazao da postoje oni koji su spremni da se bore da briga o mentalnom zdravlju više ne bude na margini. Svojim dolaskom i podrškom današnjoj akciji takvu poruku su uputili i predstavnici brojnih organizacija, institucija i mediji.

- Današnji dan i veliki broj svih onih koji podržavaju nas koji radimo na zaštiti i lečenju mentalnog zdravlja pokazuju da smo već godinama na pravom putu, da smo uspeli da pokažemo da nam nije bitno samo telesno, već i duševno zdravlje. Biti duševno zdrav znači biti srećan, zadovoljan, imati dobar kvalitet života – poručila je prof. dr Snežana Medenica, načelnica Psihijatrijske službe.

S obzirom na to da je obeležavanje Svetskog dana mentalnog zdravlja deo aktivnosti u okviru projekta „Unapređenje socijalizacije i tretmana u mentalnom zdravlju - UPSTREAM 2“, koji kofinansira Evropska unija kroz IPA fondove za prekograničnu saradnju, Snježana Badrić, project manager iz Caritasa Valjevo, podsetila je na ciljeve ovog projekta, pre svega na važnost formiranja udruženja korisnika u Valjevu, po uzoru na Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji „Feniks“ iz Tuzle.

Povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja odštampan je promotivni materijal i brošura pod nazivom „Živeti sa shizofrenijom“, koji su deljeni posetiocima. Uz izložbu radova korisnika usluga Psihijatrijske službe, kao i recital koji su pripremili povodom obeležavanja ovog datuma, podršku su dali i članovi Kluba osoba sa invalidtetom OSI, izvođenjem predstave „Ženski i muški ragovori“, koju je po tekstu Duška Radovića režirao Ljubivoje Bube Marković. Uz smeh bilo je i muzike zahvaljujući valjevskim muzičarima Lazaru Avramoviću, Dejanu  Đeriću i izuzetnom glasu Marka Tomića.

Lepa slika zabeležena u Valjevu potvrđuje da se zaista ostvaruje poruka upućena na Svetski dan mentalnog zdravlja i to iz dvorišta Službe psihijatrije, da smo se probudili i uključili! Ostaje nam samo da ne zadremamo i ne zaboravimo da o mentalnom zdravlju ne treba da brinemo samo danas, već 365 dana u godini!