Utorak, 16 Januar 2018

PROMOCIJA NOVIH USLUGA ZA OSOBE SA INTELEKTUALNIM I MENTALNIM TEŠKOĆAMA

fotoPodelom promotivnog materijala tokom jula meseca u Valjevu promovisane su nove usluge socijalne zaštite pokrenute u Valjevu uz podršku Evropske Unija iz pretpristupnih - IPA fondova, a koje imaju za cilj da se usluge pomoći u kući i dnevnog boravka koje se u Valjevu već realizuju, učine dostupnim i odraslim licima sa mentalnim i intelektualnim teškoćama i na taj način smanji mogućnost njihovog institucionalnog zbrinjavanja u kasnijoj fazi života.
U skladu sa planiranim aktivnostima početkom jula meseca započeta je izgradnja dnevnog boravka površine 80 km2 za lica sa mentalnim i intelektualnim smetnjama kojim će rukovodi udruženje Naši snovi iz Valjeva, a od februara meseca dve negovateljice Caritasa Valjevo pružaju uslugu pomoći u kući za 16 lica sa mentalnim i intelektualnim smetnjama.
“Aktivnostima kućne nege se radi na poboljšanju svakodnevnog funkcionisanja osoba: vežbanje aktivnosti svakodnevnog života, rad na uključivanju u blisko okruženje ali sa idejom za što boljim uključenjem u zajednicu. Na taj način se smanjuje rizik ponovne hospitalizacije osoba sa mentalnim i smetnjanja u razvoju. Takodje, ovaj vid aktivnosti predstavlja i prevenciju institucionalizacije ali i uvod za aktivnosti otvaranja zaštićenog stanovanja u koje bi se mogle uključivati osobe koje izlaze iz trajnog smeštaja a nemaju gde živeti za stalno zbog neprihvatanja od strane porodice ili jednostavno zbog nemanja mesta za život. Imamo osobu koja je izašla sa trajnog smeštaja i trenutno živi sa bratom  u krajnje neadekvatnim uslovima ali se kroz kućnu negu, kućne psihijatrijske posete obezbeđuju usluge koje omogućavaju njeno funkcionisanje na ''slobodi'' u svojoj lokalnoj zajednici i bez ovih usluga njen život van institucija verovatno ne bi bio moguć” kaže Milena Maksimović iz Caritasa Valjevo.
Pored promocije novopokrenutih usluga direktan kontakt sa građanima Valjeva iskorišćen je i za distribuciju  vodiča  kroz usluge socijalne zaštite koji ima za cilj detaljnije predstavljanja novih usluga ali i predstavljanje usluga koje već postoje na teritoriji grada.
“Krajem leta izaćiće iz štampe i vodić o ljudskim pravima u oblasti mentalnog zdravlja. Namena oba vodiča je informisanje naših sugrađana o pravima i mogućnostima koje imaju. Do kraja godine biće organizovane još dve ulične akcije ovog tipa”, kaže Marko Maksimović, koordinator projekta iz Caritasa Valjevo.

Projekat „Profesionalizacija sektora mentalnog zdravlja u Valjevu u cilju kvalitetnijeg života osoba sa intelektualnim smetnjama” realizuje Caritas Valjevo u partnerstvu sa Gradom  Valjevom i Udruženjem za pomoć deci sa posebnim potrebama „Naši snovi“ u okviru programa „Otvoreni zagrljaj“ koji sprovodi Evropska Unija.