Subota, 22 Septembar 2018

USLUGA POMOĆI U KUĆI ZA LICA SA MENTALNIM I INTELEKTUALNIM SMETNJAMA

Od početka februara meseca u Valjevu se realizuje usluga pomoći u kući za lica sa mentalnim i intelektualnim smetnjama u okviru projekta „Profesionalizacija sektora mentalnog zdravlja u Valjevu u cilju kvalitetnijeg života osoba sa intelektualnim smetnjama” koji sprovodi Caritas Valjevo u partnerstvu sa Gradom  Valjevom i Udruženjem za pomoć deci sa posebnim potrebama „Naši snovi“ u okviru programa „Otvoreni zagrljaj“ koji sprovodi Evropska Unija.
„Glavni cilj projekta koji se realizuje od jula meseca prošle godine jeste da se usluge pomoći u kući i dnevnog boravka koje se u Valjevu već realizuju, učine dostupnim i odraslim licima sa mentalnim i intelektualnim teškoćama i na taj način smanji mogućnost njihovog institucionalnog zbrinjavanja u kasnijoj fazi života. Predviđeno je da tokom ove godine ukupno 41 osoba iz ove ugrožene grupe bude obuhvaćena jednom od dve nove usluge koje će biti uvedene.  Caritasova usluga je već započeta i zainteresovani građani Valjeva mogu dobiti detaljnije informacije o uključivanju u uslugu pomoći u kući  za  lica sa mentalnim i intelektualnim smetnjama, svakim radnim danom na telefon 291-820.  Usluge pokrenute projektom poštovaće standarde propisane zakonom, a  negovateljice  su sertifikovane za obavljanje ove usluge od strane Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu. Ovu uslugu sprovodiće dve negovateljice za 20 korisnika. Ovo je logičan nastavak naših aktivnosti s obzirom da je Caritas Valjevo već 14 godina aktivan na polju kućne nege za stara lica i lica iz ranjivih kategorija stanovništva”, kaže Marko Maksimović, koordinator projekta.

U okviru projektnih aktivnosti početkom proleća započeće dogradnje dnevnog boravka za odrasla lica sa mentalnim i intelektualnim u kome se trenutno nalazi udruženje Naši snovi u Popučkama, a koji je u Grada Valjeva.