Lokacija
Petak, 14 Decembar 2018

USLUGA POMOĆI U KUĆI ZA LICA SA MENTALNIM I INTELEKTUALNIM SMETNJAMA

Od početka februara meseca u Valjevu se realizuje usluga pomoći u kući za lica sa mentalnim i intelektualnim smetnjama u okviru projekta „Profesionalizacija sektora mentalnog zdravlja u Valjevu u cilju kvalitetnijeg života osoba sa intelektualnim smetnjama” koji sprovodi Caritas Valjevo u partnerstvu sa Gradom  Valjevom i Udruženjem za pomoć deci sa posebnim potrebama „Naši snovi“ u okviru programa „Otvoreni zagrljaj“ koji sprovodi Evropska Unija.
„Glavni cilj projekta koji se realizuje od jula meseca prošle godine jeste da se usluge pomoći u kući i dnevnog boravka koje se u Valjevu već realizuju, učine dostupnim i odraslim licima sa mentalnim i intelektualnim teškoćama i na taj način smanji mogućnost njihovog institucionalnog zbrinjavanja u kasnijoj fazi života. Predviđeno je da tokom ove godine ukupno 41 osoba iz ove ugrožene grupe bude obuhvaćena jednom od dve nove usluge koje će biti uvedene.  Caritasova usluga je već započeta i zainteresovani građani Valjeva mogu dobiti detaljnije informacije o uključivanju u uslugu pomoći u kući  za  lica sa mentalnim i intelektualnim smetnjama, svakim radnim danom na telefon 291-820.  Usluge pokrenute projektom poštovaće standarde propisane zakonom, a  negovateljice  su sertifikovane za obavljanje ove usluge od strane Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu. Ovu uslugu sprovodiće dve negovateljice za 20 korisnika. Ovo je logičan nastavak naših aktivnosti s obzirom da je Caritas Valjevo već 14 godina aktivan na polju kućne nege za stara lica i lica iz ranjivih kategorija stanovništva”, kaže Marko Maksimović, koordinator projekta.

U okviru projektnih aktivnosti početkom proleća započeće dogradnje dnevnog boravka za odrasla lica sa mentalnim i intelektualnim u kome se trenutno nalazi udruženje Naši snovi u Popučkama, a koji je u Grada Valjeva.


 

Svako od nas ima dosta stvari koje više ne nosi, a koje bismo mogli da poklonimo onima kojima je to najpotrebnije.

Možete doneti svoju odeću, obuću, ćebad, posteljinu kod nas, uz prethodnu najavu na broj telefona 291-820. Ili ostavite ispred vrata ako nismo kod kuće :)

Dusko Radovic

 

Toliko nas ima i toliko imamo da niko ne sme ostati sam i bespomoćan! (D. Radović)

KONTAKT

Caritas Valjevo |
Braće Veličković 44 |
14000 Valjevo |
PIB 106811763 |
MBR 28025629 |
tel: +381 14 291 820 |
fax. +381 14 291 820 |
office@caritas-valjevo.rs |
Vešeraj  |  +381 60 30 65 469

Radno vreme: ponedeljak-petak 08-16h |