Utorak, 16 Januar 2018

CARITAS NA ZAVRŠNOJ KONFERENCIJI PROGRAMA "OTVORENI ZAGRLJAJ"

FOTORezultati projekta "Otvoreni zagrljaj", koji sprovode ustanove socijalne i zdravstvene zaštite i organizacije civilnog društva uz finansijsku podršku EU, predstavljeni su danas na završnoj konferenciji projekta u beogradskom Mikser Housu. Predstavnicima medija, korisnika i 19 organizacija i institucija koje su realizovale projekte u okviru Otvorenog zagraljaja ministri rada i zdravlja, Aleksandar Vulin i Zlatibor Lončar, poručili su da te usluge moraju postati deo sistema i da će za njih biti obezbeđeno finansiranje iz budžeta. Na neformalnom sajmu koji je održan u okviru završne konferencije rezultate projekta "Profesionalizacija sektora mentalnog zdravlja u Valjevu u cilju kvalitetnijeg života osoba sa intelektualnim smetnjama” predstavio je i Caritas Valjevo u partnerstvu sa Gradom Valjevom i Udruženjem za pomoć deci sa posebnim potrebama „Naši snovi“, Kroz ovaj program  u Valjevu je pokrenuta usluga Pomoći u kući za lica sa intelektualnim i mentalnim smetnjama od strane Caritasa Valjevo, dok je udruženje Naši snovi  pokrenulo uslugu dnevnog boravka za odrasla lica  sa ovim vidom smetnji, u prostoru koji je izgrađen sredstvima EU, a nalazi se u vlasništvu Grada Valjeva.

Cilj programa "Otvoreni zagrljaj" je socijalna uključenost osoba sa mentalnim problemima, a u okviru njih izgrađeni su objekti za samostalno stanovanje, pokrenuti programi zbrinjavanja u hraniteljskim porodicama, usluga Pomoć u kući, a otvoreni su i centri i dnevni boravci koji su im na usluzi.

Do novembra ove godine više od 150 osoba sa mentalnim problemima izašlo je iz ustanova socijalne zaštite nakon višegodišnjeg boravka, više od 200 njih je pripremljeno za izlazak, dok je više od 900 osoba koristilo usluge pokrenute van institucija, rezultati su programa u okviru projekta "Otvoreni zagrljaj". Za realizaciju 19 programa koje su realizovale ustanove socijalne i zdravstvene zaštite, organizacije civilnog društva i lokalne samouprave EU je izdvojila oko 2,3 miliona evra.