Četvrtak, 21 Juni 2018

PROŠIREN DNEVNI BORAVAK ZA OSOBE SA INTELEKTUALNIM SMETNJAMA

fotoMeđunarodni dan osoba sa invaliditetom- 3. decembar, u Valjevu je obeležen svečanim otvaranjem proširenog Dnevnog boravka za decu i mlade sa smetnjama u razvoju. Valjevo je treći grad u Srbiji, u kome je uspostavljena nova usluga socijalne zaštite, a to je boravak odraslih korisnika sa intelektualnim smetnjama. Predstavljanjem dve nove usluge- dnevnog boravka i pomoći u kući za odrasle, obogaćen je broj usluga, koje se već osam godina u Valjevu uspešno sprovode, rekla je Suzana Momčilović, koordinatorka Dnevnog boravka iz udruženja Naši snovi.

U okviru projekta „Profesionalizacija sektora mentalnog zdravlja u Valjevu s ciljem kvalitetnijeg života osoba sa mentalnim i intelektualnim smetnjama“, koji sprovodi Karitas Valjevo, u partnerstvu sa Gradom Valjevom i Udruženjem „Naši snovi“, kao pružaocem usluga, u okviru projekta „Otvoreni zagrljaj“, koji finansira Evropska unija, dograđen je i adaptiran prostor Dnevnog boravka. U proširenom objektu za dodatnih 75 kvm od sada će biti moguć kvalitetan smeštaj i rad ne samo sa decom i mladima, već i sa odraslim osobama. Na taj način će ova kategorija sugrađana provoditi vreme na najkvalitetniji mogući način, uz nadzor stručnog osoblja, a članovi njihovih porodica će imati vremena za predah ili obavljanje ostalih obaveza.
foto„Grad Valjevo već duži niz godina finansira brojne usluge socijalne zaštite. Bitno je istaći da će ovaj projekat u 2016. godini i narednih godina biti finansijski obezbeđen. U 2016. godini će lokalna samouprava kompletno finansirati rad Dnevnog boravka sa 11,5 miliona dinara. Veliko zadovoljstvo nam pričinjava to što je završen ovaj objekat, koji ispunjava sve zakonske uslove o pristupačnosti osoba sa invaliditetom. Zahvaljujem se svima koji su inicirali ovaj projekat, ali ga i sproveli od početka do
kraja. Za nas je bitno da osobe sa invaliditetom, kao i njihove porodice mogu da koriste ovu uslugu, jer to govori o brizi Grada i unapređenju socijalne zaštite“, rekla je Jelica Stojanović, načelnica Gradske uprave za društevene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove Valjeva.

Usluge Dnevnog boravka trenutno koristi 26 dece i oko 10 odraslih.

Cilj programa "Otvoreni zagrljaj", u okviru koga je realizovano 19 programa, je socijalna uključenost osoba sa mentalnim problemima. U okviru njih izgrađeni su objekti za samostalno stanovanje, pokrenuti programi zbrinjavanja u hraniteljskim porodicama, usluga Pomoć u kući, a otvoreni su i centri i dnevni boravci koji su im na usluzi.
Do novembra ove godine više od 150 osoba sa mentalnim problemima izašlo je iz ustanova socijalne zaštite nakon višegodišnjeg boravka, više od 200 njih je pripremljeno za izlazak, dok je više od 900 osoba koristilo usluge pokrenute van institucija, rezultati su programa u okviru projekta "Otvoreni zagrljaj". Za realizaciju 19 programa koje su realizovale ustanove socijalne i zdravstvene zaštite, organizacije civilnog društva i lokalne samouprave EU je izdvojila oko 2,3 miliona evra.

VALJEVO.RS