Subota, 22 Septembar 2018

EDUKACIJA NA TEMU ZNAČAJA VOLONTERA U PREVENCIJI I DELOVANJU TOKOM PRIRODNIH KATASTROFA

Ovog vikenda u sklopu Caritasovih završnih aktivnosti na polju smanjivanja rizika od elementarnih nepogoda u mesnoj zajednici Ćelije, u Opštini Lajkovac,  održana je edukacija na temu uloge i pozicije volontera u prevenciji prirodnih katastrofa i delovanju tokom vanrednih situacija.
Predstavnici lokalne zajednice i ekološkog pokreta Castrum Brodare iz Ćelija stekli su osnovna znanja o najbitnijim karakteristikama vremenskih nepogoda, šta je rizik, kako se on može kontrolisati i koje preventivne mere može da preduzme lokalna zajednica u cilju smanjenja rizika i moguće štete. Najbitniji segment  edukacije odnosio se na aktivnosti volontera tokom vanredne situacije proglašene usled prirodne katastrofe poput poplave, požara, zemotresa ili klizišta.
“Predstavnici lokalne zajednice, stanovništvo određenog dela grada ili sela, su ogroman i značajan resurs  pri evakuaciji ugroženog stanovništva.  Pozicija volontera tokom elementarnih nepogoda nije i ne sme da bude shvaćena kao spasavanje ugroženih, jer nisu obučeni za te akcije, već kao koordinacija sa profesionalnim snagama i urgentna pomoć stanovništvu. Koordinaciju između profesionalnih snaga i ugroženih domaćinstava, najbolje mogu da sprovedu obučeni  volonteri iz samog mesta  koji poznaju ranjiva i ugrožena domaćinstva, kritične tačke u samim mestima koje mogu da budu pogođene nepogodom i naravno oni su prvi koji mogu da pruže osnovnu pomoć ugroženim sugrađanima pre dolaska profesionalnih medicinskih ekipa i da učestvuju u prihvatu sklonjenog stanovništva, deljenju neophodnih sredstava za preživljavanje i sredstava za ličnu higijenu” kaže Jovana Lončarević, magistar civilne odbrane i zaštite.

Pored edukacije, uz podršku Caritas Srbije i Caritasa Austrije, obezbeđena je osnovna oprema  za zajednički prostor fudbalskog kluba, ekološkog pokreta i mesne zajednice koja može da bude od pomoći za prihvat  ugroženog stanovništva  tokom elementarnih nepogoda .
“Agregat za struju, džakovi za odbranu od poplava, vreće, ćebad, prva pomoć, baterijske lampe  i druga oprema  ustupljena je meštanima Ćelija  da im se nađe pri ruci u slučaju novih vremenskih nepogoda. Nadamo se da se majske poplave iz 2014. godine vise nikada neće ponoviti i da im ova donirana oprema nikada neće trebati  ali na svima nama je obaveza da budemo pripremljeni i za buduće prirodne katastrofe.  Nažalost, sve međunarodne statistike kažu da se broj prirodnih katastrofa poslednjih decenija drastično povećao i da kao građani moramo uzeti aktivno učešće u aktivnostima koje se sprovode na polju smanjivanja rizika od elementarnih nepogoda.  U borbi sa ponekad nemilosrdnom prirodom, svaka ne prolivena dečija suza, svaki sačuvan život, svaka sačuvana kuća su veliki uspeh,” kaže Dušan Perić iz Caritasa Valjevo.