Utorak, 16 Januar 2018

CARITAS VALJEVO PRUŽALAC USLUGE POMOĆI U KUĆI U 2016. GODINI U LOKALNOJ ZAJEDNICI

leftSredinom marta meseca 2016. godine Caritas Valjevo potpisao je jednogodišnji ugovor sa Gradom Valjevom o pružanju jedne od najprioritetnijih usluga socijalne zaštite, usluge „Pomoć u kući“, za odrasla i stara lica, osobe sa fizičkim invaliditetom i osobe sa intelektualnim i mentalnim smetnjama. Petočlani tim negovateljica zajedno sa psihologom i koordinatorom usluge će tokom 2016. godine i početkom 2017. godine pružati ovu dnevnu uslugu socijalne zaštite za minimalno 50 osoba sa teritorije Grada Valjeva. Trenutno uslugu dobija 65 lica od kojih je određeni broj sa seoskog područja, a u skladu sa kapacitetima organizacije.

„Usluga Pomoć u kući je podrška korisnicima u zadovoljavanju svakodnevnih životnih potreba, kako bi se unapredio ili održao kvalitet života. Usluga je dostupna odraslima i starijima koji imaju ograničenja fizičkih i psihičkih sposobnosti, usled kojih nisu u stanju da nezavisno žive u svojim domovima bez redovne pomoći u aktivnostima dnevnog života, nege i nadzora, pri čemu je  porodična podrška nedovoljna ili nije raspoloživa. Dom korisnika je okruženje u kome se pruža većina usluga, uz korišćenje usluga socijalnih zdravstvenih službi u zajednici na način koji omogućava održanje maksimalnog stepena nezavisnosti i brige o potrebama korisnika. Sadržaj usluge Pomoć u kući se kroz procenu potreba definiše individualnim planom prilagođenom potrebama korisnika, a usluga obuhvata niz sadržaja opšte nege i pomoći u kući“, kaže Snježana Badrić, koordinator usluge.

U okviru standardne procedure licenciranja usluga socijalne zaštite propisane od strane Republike Srbije tokom avgusta 2015

. godine Caritas Valjevo dobio je ovlašćenje Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, čime je Caritas Valjevo i zvanično završio proceduru licenciranja usluge „Pomoć u kući” i postao prva organizacija u Valjevu licencirana za ovu vrstu socijalne usluge