Lokacija
Sreda, 27 Oktobar 2021

REALIZOVANA PRAKSA ZA NEGOVATELJICE I NEGOVATELJA U OKVIRU KOLUBARSKOG KLASTERA

fotoZajednički centar za socijalni rad Solidarnost za opštine Ljig, Lajkovac i Mionica od prvog jula počeće da pruža dnevnu uslugu u zajednici “Pomoć u kući” za 100 osoba u stanju socijalne potrebe sa teritorije Lajkovca, Ljiga i Mionice. U cilju pružanja što kvalitetnije usluge osoblje zaduženo za pružanje “Pomoć u kući” koje će biti zaposleno u Zajedničkom centru za socijalni rad prošlo je stručnu praksu i mentorski rad sa negovateljicama Caritasa Valjevo.

“S obzirom na dugogodišnje iskustvo Caritasa u usluzi Pomoć u kući pokušali smo i na ovaj način da prenesemo svoja znanja i iskustva iz oblasti dnevnih usluga u zajednici, odnosno usluge Pomoć u kući i damo mentorsku podršku Centru za socijalni rad da pokrene i licencira ovu uslugu. Ono što je važno naglastiti je da su Zakonom o socijalnoj zaštiti i pripadajućim pravilnicima, definisane procedure i standardi, ali za uvođenje i upravljanje uslugom ne postoji "univerzalan recept". Svako područje ima svoje specifičnosti, stilove života, standarde. Izazov je da se na tri opštine uvedu u rad 9 negovateljica/negovatelja, da se pokrije uslugom najmanje 100 korisnika, da se poštuju standardi direktnog rada sa korisnicima prema stepenu podrške. To naravno nije jednostavno, niti iz pozicije stručnog radnika, ali ni iz pozicije negovateljica/negovatelja, a naravno ni iz pozicije samog Centra za socijalni rad. Tokom projekta ćemo sinhronizovati sve što je potrebno da usluga dobije verifikaciju kroz licencu, da osnažimo saradnike, a pre svega da korisnicima damo adekvatnu podršku u svakodnevnom životu. Za mene je ovo veliki profesionalni izazov i nadam se da će na kraju ovog zadatka  slediti adekvatna satisfakcija",  kaže Snježana Badrić, ekspert na projektu.

Projekat „Za više solidarnosti prema starijima - Klaster Kolubarskog okruga za uslugu Pomoć u kući“ finansira Evropska unija, a implementira Caritas Valjevo uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kao glavni korisnik projekta, i u partnerstvu sa Međuopštinskim centrom za socijalni rad „Solidarnost“ i opštinama Mionica, Lajkovac i Ljig. Ova akcija je deo projekta „Evropska podrška inkluzivnom društvu“, koji se sprovodi uz podršku Evropske unije sa ukupnim fondom od 4.331.275,56 miliona evra i kojim rukovodi Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji.

Svako od nas ima dosta stvari koje više ne nosi, a koje bismo mogli da poklonimo onima kojima je to najpotrebnije.

Možete doneti svoju odeću, obuću, ćebad, posteljinu kod nas, uz prethodnu najavu na broj telefona 291-820. Ili ostavite ispred vrata ako nismo kod kuće :)

Dusko Radovic

 

Toliko nas ima i toliko imamo da niko ne sme ostati sam i bespomoćan! (D. Radović)

KONTAKT

Caritas Valjevo |
Braće Veličković 44 |
14000 Valjevo |
PIB 106811763 |
MBR 28025629 |
tel: +381 14 291 820 |
fax. +381 14 291 820 |
office@caritas-valjevo.rs |
Radno vreme: ponedeljak-petak / 8.00-16.00h

Vešeraj  |  +381 60 30 65 469
Karađorđeva 120b
Radno vreme vešeraja:
ponedeljak-petak 07.30-15.30h |