Lokacija
Petak, 23 Juli 2021

POSETA "CARITASA TARVISINA" VALJEVU

Foto Na poziv Caritasa Valjevo tokom poslednje nedelje avgusta u Valjevu i Beogradu boravili su predstavnici dijecezanskog Caritasa Trevizo (Caritas Tarvisina), direktor Don Davide Schiavon i koordinator Caritasa Trevizo sa međunarodnu saradnju Davide Chiarot.

Poseta predstavnika Treviza Srbiji je početak saradnje dva Caritasa, a prvi kontakti su ostvareni tokom juna meseca ove godine kada su predstavnici Caritasa Valjevo sa predstavnicima institucija i organizacija iz Valjeva  boravili u studijskoj poseti italijanskim gradovima Castelfranco Veneto, Istrano i Trevizo u cilju prenošenja znanja iz Italije u Srbiju na temu razvoja socijalnog preduzetništva i aktivnosti na polju radne inkluzije osoba sa mentalnim i intelektualnim smetnjama.

Predstavnici jednog od najvećih italijanskih dijecezanskih Caritasa koji pod svojim okriljem ima 187 župskih Caritasa upoznali su se sa delovanjem Caritasa Valjevo,  aktivnostima na polju socijalne zaštite, prvenstveno uslugama Pomoć u kući i besplatnog vešeraja za osobe sa invaliditetom kao i planovima koji se odnose na razvoj socijalnog preduzetništva za korisnike usluga mentalnog zdravlja  kroz razvoj koncepta agro-turizma u valjevskom kraju.  Pored aktivnosti Caritasa Valjevo, udruženje  “Zračak” predstavilo je gostima iz Italije svoje aktivnosti na polju očuvanja mentalnog zdravlja korisnika usluga Psihijatrijske službe u Valjevu.

S obzirom na osnovnu misiju Caritasa, zaštite i promocije dostojanstva svake ljudske osobe, bez obzira na versku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost, a najviše osobama koje žive na marginama društva razmenjena su iskustva vezana za podršku migrantima i tražiocima azila koje se nalaze na području Italije i Srbije. Posetom Prihvatnom centru za prihvat azilanata u Bogovađi kod Valjeva i centru u Krnjači kod Beograda predstavnici Italijanskog Caritasa imali su priliku da se upoznaju sa aktivnostima Komesarijata za izbeglice Republike Srbije  i programima podrške i aktivnostima, ne samo Caritasa Valjevo, već celokupne mreže Caritasa Srbije. Prenoseći svoja iskustva u radu sa migrantima na području Treviza gde trenutno boravi više od 2000 lica koju su tražioci azila u Italiji, Don Davide Schiavon je izrazio zadovoljstvo viđenim stanjem u Srbiji.  Kroz razgovor sa koordinatorom Caritasa Srbije, Darkom Totom o situaciji u Srbiji i programima podrške i pomoći migrantima koji se nalaze u tranzitu,  a koje sprovodi nacionalna kancelarija Caritasa Srbije, uz podršku svih dijecezanskih i župskih kancelarija zaključeno je da je veoma teško predvideti buduću situaciju sa migracijama zbog veoma složene socio-ekonomske i poličke situacije na Bliskom istoku i u Evropi.

U smiraj prvog septembarskog dana delegaciju Caritasa Trevizo primio je i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar koji je goste upoznao sa istorijatom i pozicijom Katoličke crkve u Srbiji ali i istorijom zgrade Ordinarijata i predivnim mozaicima koji krase kapelu Beogradske nadbiskupije koje je 2006. godine uradio dr pater Marko Ivan Rupnik uz pomoć mladih umetnika iz Rima. Mons. Stanislav Hočevar izrazio je zahvalnost gostima iz Italije na izdvojenom vremenu za posetu Srbiji i dao blagoslov uz nadu  da je njihova poseta samo početak divnog prijateljstva i plodonosne saradnje Caritasa Trevizo i Caritasa Valjevo na slavu  Gospodu i na radost ljudima.

Svako od nas ima dosta stvari koje više ne nosi, a koje bismo mogli da poklonimo onima kojima je to najpotrebnije.

Možete doneti svoju odeću, obuću, ćebad, posteljinu kod nas, uz prethodnu najavu na broj telefona 291-820. Ili ostavite ispred vrata ako nismo kod kuće :)

Dusko Radovic

 

Toliko nas ima i toliko imamo da niko ne sme ostati sam i bespomoćan! (D. Radović)

KONTAKT

Caritas Valjevo |
Braće Veličković 44 |
14000 Valjevo |
PIB 106811763 |
MBR 28025629 |
tel: +381 14 291 820 |
fax. +381 14 291 820 |
office@caritas-valjevo.rs |
Radno vreme: ponedeljak-petak / 8.00-16.00h

Vešeraj  |  +381 60 30 65 469
Karađorđeva 120b
Radno vreme vešeraja:
ponedeljak-petak 07.30-15.30h |