Petak, 14 Decembar 2018

CARITAS VALJEVO REALIZOVAO TRENINGE U RAŽNJU, ALEKSINCU, BOLJEVCU I KNJAŽEVCU

foto

Trodnevnom akreditovanom obukom Caritasa Valjevo u Knjaževcu na temu "Obuka negovateljica za uslugu Pomoć u kući namanjenu odraslim osobama sa mentalnim i intelektualnim poteškoćama" završen je prvi ciklus treninga za sticanje stručnih veština i znanja u okviru projekta „Socio-ekonomsko osnaživanje žena u ruralnim oblastima Jugoistočne Srbije“ koji zajednički realizuju Caritas Beogradske nadbiskupije i lokalnih samouprava Ražanj, Aleksinac, Boljevac i Knjaževac. Projekat se sprovodi uz finansijsku podršku Caritasa Slovenije i Ministarstva spoljnih poslova Republike Slovenije.

U proteklih petnaestak dana, sertifikat o osposobljenosti za pružanje usluge pomoć u kući za osobe sa mentalnim i intelektualnim poteškoćama steklo je 98 žena u četiri pomenute opštine. Obuke su organizovane u prostorijama Karitasa u Aleksincu, Centru za socijalni rad Ražanj, zgradi Opštine Boljevac i Regionalnom centru za stručno usavršavanje u Knjaževcu.

Sticanjem sertifikata o završenoj obuci, polaznice su dobile zakonsku mogućnost da posao negovateljice obavljaju u domovima korisnika usluge pomoć u kući, ali i dnevnim boravcima ili drugim ustanovama socijalne zaštite koji rade sa ovom ciljnom grupom.

Deo učesnica obuke iz Ražnja, Aleksinca i Knjaževca stečena znanje će ubrzo primeniti u praksi s obzirom da se u ovim opštinama već pruža usluga pomoć u kući.