Subota, 21 Septembar 2019

"TK FENIKS" I PROFESOR MCCORNICK U POSETI CARITASU

Sredinom juna 2018. godine Caritas Valjevo posetili su saradnici i kolege iz "TK FENIX - udruženja za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji" iz Tuzle. Vahid Đulović, predsednik udruženja Feniks, Bojan Šoškić, psiholog i Bryan McCormick, profesor sa Temple University (USA) obišli su Podbukove i upoznali se aktivnostima na polju mentalnog zdravlja i socijalnog preduzetništva koje sprovodi Caritas Valjevo i Udruženja korisnika usluga mentalnog zdravlja Zračak u ovom selu nadomak Valjeva i Divčibara. Takodje, Bryan McCormick je razgovarao sa članovima udruženja Zračka o važnosti rekreativnihi svakodnevnevnih aktivnosti za osobe sa mentalnim poteškoćama.

Tokom kratkog boravka professor Bryan McCormick razgovarao je sa članovima Udruženja korisnika usluga mentalnog zdravlja Zračak o značaju svakodnevnih i rekreativnih aktivnosti kao i načinu kvalitetnog provodjenja slobodnog vremena. Naglasio je da su fizička aktivnost, rekreacija, slobodno vreme i sport resursi za promociju mentalnog zdravlja i blagostanja u opšte, ali i sredstvo i resurs za osobe sa mentalnim poteškoćama koje su u fazi oporavka i koje žele da budu i ostanu u dobroj formi i da žive što samostalnije uprkos svojoj bolesti.

Učestvovanje u aktivnostima Zračka i na selu i u udruženju pokreće osobe sa mentalnim poteškoćama i daje smisao i značaj njihovom životu. Uključivanje u smislene aktivnosti čini ljude zadovoljnim, bavljenje različitim aktivnostima u grupi, razmena iskustva u grupi unapredjuje njihov društveni život i čini ih delom zajednice u kojoj žive. Na taj način se prevazilaze osećanje usamljenosti i socijalna izolacija koje su veoma česte kod osoba koje imaju probleme mentalnog zdravlja.

Radno vreme: ponedeljak-petak 07.30-15.30h |