Četvrtak, 18 Juli 2019

CARITAS VALJEVO REALIZOVAO TRENING ZA NEGOVATELJICE U VALJEVU

fotoCaritas Valjevo je početkom juna 2018. godine realizovao edukaciju  "Obuka negovateljica za uslugu pomoć u kući namenjenu za odrasle osobe sa mentalnim i intelektualnim poteškoćama". Na dvodnevnoj obuci, pored osoblja Caritasa Valjevo, učestvovale su i četiri negovateljice iz udruženja volontera "SOS KOS" iz Kosjerića, pa je tako serfitikat o osposobljenosti za negu osoba sa mentalnim i intelektualnim poteškoćama steklo 16 žena. Obuka je organizovana u prostorijama Caritasa Valjevo.
Kroz trening je obrađeno više tema, prva polovina prvog dana bila je bazirana na pravnom okviru pružanja usluge pomoć u kući. Nastavak edukacije bavio se holističkim pristupom, modelom invalidnosti, motivacijom (šta je ono što pokreće negovateljice i drži u tom poslu), a kroz razmenu mišljenja formulisan je i profesionalni odnos između negovateljice i korisnika, ali i porodice korisnika. Polaznice edukacije mogli su da čuju i o predrasudama, i da kroz praktičan rad pokažu da li su i kojoj meri u odnosu na određene grupe sklone predrasudama. Asertivnoj komunikaciji i njenom značaju je takođe posvećena pažnja, što je prema izjavama polaznica, bilo od velikog značaja za profesionalno i lično usavršavanje.

Drugog dana obuke negovateljice su upoznate sa metodama koje mogu da koriste u svom radu, a tiču se psihosocijalne procene potreba, gde je kroz realan primer sa kojima se negovateljice susreću, prikazano kako delovati u radu sa korisnicima, što predstavlja veoma koristan alat koji je lako primenjiv. Takođe, drugi dan se pričalo o tome šta je psihosocijalna podrška, šta je demencija, i sl.
Sve teme su obrađene kroz teorijski i praktični deo edukacije, a polaznice obuke su se izjasnile da im je ista bila od velike koristi i da će im naučene tehnike biti od velike pomoći u njihovom radu.
Sticanjem sertifikata o završenoj obuci, polaznice su dobile zakonsku mogućnost da posao negovateljice obavljaju u domovima korisnika usluge pomoć u kući, ali i dnevnim boravcima ili drugim ustanovama socijalne zaštite koje rade sa ovom ciljnom grupom.