Lokacija
Sreda, 27 Oktobar 2021

CARITAS VALJEVO REALIZOVAO TRENING ZA NEGOVATELJICE U VALJEVU

fotoCaritas Valjevo je početkom juna 2018. godine realizovao edukaciju  "Obuka negovateljica za uslugu pomoć u kući namenjenu za odrasle osobe sa mentalnim i intelektualnim poteškoćama". Na dvodnevnoj obuci, pored osoblja Caritasa Valjevo, učestvovale su i četiri negovateljice iz udruženja volontera "SOS KOS" iz Kosjerića, pa je tako serfitikat o osposobljenosti za negu osoba sa mentalnim i intelektualnim poteškoćama steklo 16 žena. Obuka je organizovana u prostorijama Caritasa Valjevo.
Kroz trening je obrađeno više tema, prva polovina prvog dana bila je bazirana na pravnom okviru pružanja usluge pomoć u kući. Nastavak edukacije bavio se holističkim pristupom, modelom invalidnosti, motivacijom (šta je ono što pokreće negovateljice i drži u tom poslu), a kroz razmenu mišljenja formulisan je i profesionalni odnos između negovateljice i korisnika, ali i porodice korisnika. Polaznice edukacije mogli su da čuju i o predrasudama, i da kroz praktičan rad pokažu da li su i kojoj meri u odnosu na određene grupe sklone predrasudama. Asertivnoj komunikaciji i njenom značaju je takođe posvećena pažnja, što je prema izjavama polaznica, bilo od velikog značaja za profesionalno i lično usavršavanje.

Drugog dana obuke negovateljice su upoznate sa metodama koje mogu da koriste u svom radu, a tiču se psihosocijalne procene potreba, gde je kroz realan primer sa kojima se negovateljice susreću, prikazano kako delovati u radu sa korisnicima, što predstavlja veoma koristan alat koji je lako primenjiv. Takođe, drugi dan se pričalo o tome šta je psihosocijalna podrška, šta je demencija, i sl.
Sve teme su obrađene kroz teorijski i praktični deo edukacije, a polaznice obuke su se izjasnile da im je ista bila od velike koristi i da će im naučene tehnike biti od velike pomoći u njihovom radu.
Sticanjem sertifikata o završenoj obuci, polaznice su dobile zakonsku mogućnost da posao negovateljice obavljaju u domovima korisnika usluge pomoć u kući, ali i dnevnim boravcima ili drugim ustanovama socijalne zaštite koje rade sa ovom ciljnom grupom.

Svako od nas ima dosta stvari koje više ne nosi, a koje bismo mogli da poklonimo onima kojima je to najpotrebnije.

Možete doneti svoju odeću, obuću, ćebad, posteljinu kod nas, uz prethodnu najavu na broj telefona 291-820. Ili ostavite ispred vrata ako nismo kod kuće :)

Dusko Radovic

 

Toliko nas ima i toliko imamo da niko ne sme ostati sam i bespomoćan! (D. Radović)

KONTAKT

Caritas Valjevo |
Braće Veličković 44 |
14000 Valjevo |
PIB 106811763 |
MBR 28025629 |
tel: +381 14 291 820 |
fax. +381 14 291 820 |
office@caritas-valjevo.rs |
Radno vreme: ponedeljak-petak / 8.00-16.00h

Vešeraj  |  +381 60 30 65 469
Karađorđeva 120b
Radno vreme vešeraja:
ponedeljak-petak 07.30-15.30h |