Utorak, 16 Januar 2018

SERTIFIKATI ZA TRINAESTORO VALJEVACA ZA POMOĆ U KUĆI

Početkom novembra  trinaestoro Valjevaca i Valjevki položilo je  obuku za pomoć u kući sa elementima bazične nege u okviru projekta „Profesionalizacija sektora mentalnog zdravlja u Valjevu u cilju kvalitetnijeg života osoba sa intelektualnim smetnjama”.  Glavni cilj projekta koji se realizuje od jula meseca u Valjevu jeste da se usluge pomoći u kući i dnevnog boravka koje se u Valjevu već realizuju, učine dostupnim i odraslim licima sa mentalnim i intelektualnim teškoćama i na taj način smanji mogućnost njihovog institucionalnog zbrinjavanja u kasnijoj fazi života. Projekat zajednički realizuju  Caritas Valjevo, Grad Valjevo i Udruženje za pomoć deci sa posebnim potrebama „Naši snovi“ u okviru programa „Otvoreni zagrljaj“ koji finansira Evropska unija.

“Kako je osnovni cilj projekta, a posredno i obuke, podizanje nivoa stručnosti i kompetentnosti pružalaca socijalnih usluga na lokalnom nivou angažovanih u različitim servisima pomoći odraslim i starijim osobama sa psihičkim i intelektualnim smetnjama. Osmodnevna obuka je realizovana u Centru za podršku pri Psihijatrijskoj službi Valjevo, a održali su je akreditovani predavači Caritasa Srbije sa višegodišnjim iskustvom u ovoj oblasti.  Svi polaznici koji su uspešno savladali psiho-socijalni deo obuke i praktičnu nastavu vezanu za bazičnu negu dobiće sertifikate za obavljanje ove usluge priznate od strane Ministarstva za rada, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.” kaže Marko Maksimović, koordinator projekta .

Učešće na obuci uzelo je 16 polaznika, a njih 13 je uspešno završilo. Osim negovateljica i medicinskih sestara angažovanih u Caritasu Valjevo kojima nedostaju odgovarajuće licence, u izboru polaznika pomogla je Valjevska filijala Nacionalne službe za zapošljavanje i Centar za socijalni rad Kolubara.

„Po mišljenju trenera, najveći broj učesnika na obuci spreman je da se uspešno uključi u poslove brige o starima i osobama sa intelektualnim smetnjama, a ovaj stav je utemenjen na velikoj motivaciji u učenju i praktičnim vežbama koju su prikazali tokom  obuke“  stav je jedne od akreditovanih predavačica,  Radmile Resimić, glavne sestra ORL Klinike KBC  „Zvezdara“.