Subota, 15 Decembar 2018

POČELA OBUKA ZA POMOĆ U KUĆI SA ELEMENTIMA BAZIČNE NEGE

fotoU „Hotelu Vrujci“ u Vrujcima se od 9. maja održava osmodnevna obuka „Pomoć u kući sa elementima bazične nege“ za 20 lica sa teritorija opština Lajkovac, Mionica i Ljig u sklopu aktivnosti koje se realizuju u okviru projekta „Za više solidarnosti prema starijima - Klaster Kolubarskog okruga za uslugu Pomoć u kući“ koji finansira EU, a sprovodi Caritas Valjevo u partnerstvu sa Međuopštinskim centrom za socijalni rad „Solidarnost“ Ljig  i opštinama Mionica, Lajkovac i Ljig. Program obuke razvija znanja, veštine i stavove stručnih saradnika u oblasti zaštite i podrške odraslima, starima i osobama sa invaliditetom i obezbeđuje podršku porodici i nezaposlenim licima.
„Glavni cilj projekta koji će se sprovoditi 20 meseci je obezbeđivanje održivosti brige o starim licima u opštinama Lajkovac, Ljig i Mionica u cilju smanjenja potražnje za akutnom i dugoročnom institucionalizacijom. Pored toga radiće se na podizanju nivoa svesti pojedinaca i institucija u cilju obezbeđivanja održivosti socijalnih usluga i obezbeđivanju  kvalitetnijeg  života starih i njihovih porodica. Caritas Valjevo preneće svoja višegodišnja znanja i iskustva iz oblasti dnevnih usluga u zajednici, odnosno usluge Pomoć u kući i dati mentorsku podršku Centru za socijalni rad da pokrene i licencira ovu uslugu.  Narednih meseci biće obučeno stručno osoblje, a putem ove obuke i negovateljice, koje će u julu započeti pružanje usluge socijalne zaštite „Pomoć u kući“ u sve tri opštine Kolubarskog okruga za 100 starih lica“ kaže Dušan Perić, menadžer projekta.

Ovaj projekat finansira Evropska unija kroz program “Evropska podrška inkluzivnom društvu”.

Projekat “Evropska podrška inkluzivnom društvu”,  koji Evropska unija finansira sa 5,4 miliona evra, ima za cilj da obezbedi veću društvenu uključenost ugroženih grupa u Srbiji kao što su starija lica, deca, pripadnici manjina uključujući Rome i Romkinje i drugi. EU je kroz projekat bespovratno dodelila 4,3 miliona evra u vidu 28 grantova , koji će se realizovati u 36 gradova i opština u Srbiji do kraja 2017. Projekti, koje sprovode republičke i pokrajinske institucije socijalne zaštite, opštine i gradovi, centri za socijalni rad, udruženja građana, fondacije, obrazovne ustanove i javna preduzeća, će povećati obim i kvalitet usluga na lokalu u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, stanovanja, obrazovanja i zapošljavanja i time ojačati društvenu uključenost ugroženih grupa.

Projekat sprovodi Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji (www.europa.rs) u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja (www.minrzs.gov.rs).