Četvrtak, 21 Juni 2018

ZAVRŠEN PROJEKAT „ZA VIŠE SOLIDARNOSTI PREMA STARIJIMA - KLASTER KOLUBARSKOG OKRUGA ZA USLUGU POMOĆ U KUĆI“

fotoNa završnoj konferenciji projekta „Za više solidarnosti prema starijima - Klaster Kolubarskog okruga za uslugu Pomoć u kući“ koji finansira Evropska unija kroz program “Evropska podrška inkluzivnom društvu”, a sprovodi Caritas Valjevo u partnerstvu sa Zajedničkim centrom za socijalni rad „Solidarnost“ Ljig i opštinama Mionica, Lajkovac i Ljig predstavljeni su rezultati skoro dvogodišnjeg rada na uvođenju socijalne usluge „Pomoć u kući“ na teritoriji navedenih opština.

Zahvaljujući realizaciji projekta obezbeđena je održivosti nege starih lica u odabranim opštinama u cilju smanjenja potražnje za akutnom i dugoročnom institucionalizacijom.

U cilju podizanja kapaciteta Zajedničkog centra za socijalni rad „Solidarnost“ za opštine Mionica, Lajkovac i Ljig realizovane su tri akreditovane edukacije, tokom 20 meseci projekta obučeno je i licencirano 15 lica za pružanje usluge socijalne zaštite „Pomoć u kući“, nabavljena je oprema za negovateljice i kupljena tri vozila. Svi ovi koraci doprineli su osnivanju i licenciranju posebne organizacione jedinice Zajedničkog centra za socijalni rad Solidarnost koja će se u godinama pred nama baviti pružanjem ove dnevne usluge u zajednici. Zahvaljujući izvanrednoj saradnji svih projektnih partnera, svi planirani rezultati su u punoj meri i ostvareni“, kaže Dušan Perić, menadžer projekta.

Tokom trajanja projekta, Zajednički centar za socijalni rad „Solidarnost“ za opštine Ljig, Lajkovac i Mionica doprineo je poboljšanju kvaliteta života 137 lica sa teritorije opštine Ljig, Lajkovac koji su bili obuhvaćeni ovom uslugom.

„Očekujemo da će u narednih par dana Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja izdati „Službi za pomoć u kući“ – posebnoj organizacionoj jedinici Zajedničkog centra za socijalni rad „Solidarnost“ za opštine Ljig, Lajkovac i Mionica, licencu za pružanje usluge pomoć u kući, čime bi se stvorili svi uslovi da naš Centar nastavi sa pružanjem usluge pomoć u kući na teritoriji opština osnivača i nakon isteka evropskog projekta. Opštine osnivači su već krajem prošlog meseca usvojile zahtev našeg Centra za finansiranje projekta „Pružanje usluge pomoć u kući odraslim i starim osobama“ u trajanju od 12 meseci, od 01.09.2017. godine do 31.08.2018. godine, čime će biti obezbeđen kontinuitet u pružanju usluge u istom obimu kao i do sada“ napominje Milan Janićijević, direktor Zajedničkog centra za socijalni rad „Solidarnost“ za opštine Mionica, Lajkovac i Ljig.

„Opština Mionica je kroz partnerstvo sa Caritasom Valjevo i Centrom za socijalni rad „Solidarnost“ u prethodnih 20 meseci uspešno realizovala projekat „Za više solidarnosti prema starijima“ kojim je ukupno 40 odraslih i starih lica sa teritorije naše opštine koristilo usluge pomoći u kući 3 negovateljice. Korisnici usluga pomoći u kući su stara licima kojima je pomoć preko potrebna u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, a kojima pomoć porodice nije na raspolaganju u dovoljnoj meri. Iako je ovaj projekat zvanično završen, plan je da i u narednom periodu nastavimo sa njegovim sprovođenjem tako što ćemo ga finansirati iz sopstvenih sredstava. Zahvaljujući Karitasu Valjevo i zajedničkom centru za socijalni rad „Solidarnost“ imamo sva potrebna sredstva i profesionalno obučeno osoblje da poboljšamo uslove života ove ugrožene kategorije. Želeo bih još da napomenem da je saradnja sa Caritasom Valjevo veoma značajna za našu opštinu i da ona uspešno traje još od 2014. godine kada je ova organizacija nakon poplava našoj opštini uputila značajnu promoć, nakon ovoga zajedničkim snagama održali smo brojne treninge i edukacije za decu i odrasle u cilju smanjenja rizika od priorodnih katastrofa, sproveli smo radove na čišćenju pritoke reke Toplice u Banji Vrujci kao i brojne druge aktivnosti“ kaže Boban Janković, predsednik opštine Mionica.

U 2017. godini sve tri lokalne samouprave uskladile su odluke o socijalnoj zaštiti i donele pripadajuće pravilnike vezane za pružanje usluge Pomoć u kući u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti. Pored toga najveći značaj i podrška dobijena od strane opština Ljig, Mionica i Lajkovac ogleda se u tome da su opštine obezbedile održivost usluge Pomoć u kući, koja će nakon projekta biti finansirana sredstvima iz lokalnog budžeta.

"Projekat "Za više solidarnosti prema starijima-klaster Kolubarskog okruga za uslugu Pomoć u kući" jedan je od instrumenata na unapređenju kvaliteta života starih lica. Kroz zajednički rad sa partnerima na projektu i relevantnim institucijama stekli smo bolji uvid u potrebe i mogućnosti starih i to je bio osnov za kreiranje i pružanje usluge Pomoć u kući. Direktna komunikacija pružaoca i korisnika usluge bila je most za prevazilažeje predrasuda o čemu svedoče i ostvareni rezultati na projektu. Vođena time Opština Lajkovac će obezbediti punu podršku daljem razvoju ove dnevne usluge u zajednici” smatra Andrija Živković, predsednik opštine Lajkovac.

„Ponosni smo što smo u proteklih 20 meseci, svi zajedno, pokrenuli korenite promene i učinili značajne pomake u unapređenju položaja i odnosa prema starim, usamljenim i obolelim licima, posebno imajući u vidu stalan porast broja ove populacije, naročito u seoskim sredinama. Kroz ovaj projekat se problemu starih i nemoćnih lica po prvi put pristupilo sveobuhvatno: od sistemskog utemeljenja kroz odluke i pravilnike o socijalnoj zaštiti, preko jačanja kapaciteta zaposlenih i formalnog osposobljavanja MCZSR „Solidarnost“ za pružanje ove usluge, do konkretne nege više od 30 ugroženih lica po svakoj opštini. Na tom putu bili smo izloženi brojnim izazovima i teškim odlukama. U tim trenucima, sve tri opštine Kolubarskog okruga: Mionica, Lajkovac i Ljig, pokazale su jedinstvo, odlučnost i spremnost da započete aktivnosti uspešno završe, na korist i zadovoljstvo svih naših građana” smatra zamenika predsednika opštine Ljig, Miodrag Starčević.

Projekat "Za više solidarnosti prema starijima - Klaster Kolubarskog okruga za uslugu pomoć u kući“ bio je prvi veliki projekat u oblasti socijalne zaštite koji je sproveden u sve tri opštine Kolubarskog okruga. Ukupna vrednost projekta je 141 236,00 EUR od čega je 127 041,78 EUR obezbeđeno zahvaljujući Delegaciji Evropske unije.