Četvrtak, 21 Juni 2018

CARITAS OBELEŽIO GODIŠNJICU RADA NA POMOĆI OSOBAMA IZ POPLAVLJENIH PODRUČJA

FotoU subotu 27. juna u Šapcu obeležena je godišnjica poplava i godišnjica rada na pomoći osobama iz poplavljenih područja, kojoj su prisustvovali svi zaposleni i volonteri Caritasa uključeni u ove aktivnosti. Još od prvih dana poplava Caritas je bio prisutan na terenu, pružajući pomoć osobama pogođenim poplavama, a ova pomoć traje i danas.

Na početku ovog skupa prisutne je pozdravio Beogradski nadbiskup i predsednik Caritasa Srbije msgr. Stanislav Hočevar, koji je istakao da je potrebno da iz ove katastrofe izvučemo nove pouke za budućnost, jer ne bi bilo dobro da nas samo ovakve nesreće probude i povežu, već bi trebalo u svakodnevnom životu da budemo spremni da stvaramo nove vizije kao odgovor na različite probleme koje susrećemo. Ti problemi mogu biti prirodne katastrofe kao što su poplave, ali i one „poplave“ duhovne, pedagoške, moralne, kulturne, socijalne prirode koje mogu biti čak i opasnije, naglasio je msgr. Hočevar.

Nakon uvodnih reči Darko Tot, nacionalni koordinator Caritasa Srbije se zahvalio svim prisutnima na zalaganju u ovih proteklih godinu dana, počevši od nadbiskupa msgr. Stanislava Hočevara, koji je redovno pratio i usmeravao rad Caritasa, a zatim i svima drugima: rukovodiocima Caritasa Beogradske nadbiskupije, Caritasa Srbije, predstavnicima timova iz Šapca, Valjeva, Obrenovca, Krupnja i mnogih drugih gradova. Nakon toga usledilo je hronološko predstavljanje postignutih rezultata kroz ovih godinu dana, tokom koje je Caritas pomogao preko 22.000 domaćinstava pogođenih poplavama, na čemu je g. Tot zahvalio svim prisutnim volonterima i zaposlenima, jer bez njihovog zalaganja sve to ne bi bilo moguće.

Miloje Veljić, direktor Caritasa Beogradske nadbiskupije se u svom obraćanju zahvalio svim volonterima i zaposlenima koji su radili na aktivnostima pomoći osobama iz poplavljenih područja, naglasivši da bez njih ovaj projekat ne bi postojao, kao i da je Caritas funkcionisao kao jedan mehanizam u kom svaki deo ima svoj značaj.