Lokacija
Sreda, 27 Oktobar 2021

UMETNOST U SLUŽBI SMANJENJA RIZIKA OD PRIRODNIH KATASTROFA

foto U cilju obeležavanja 13. Oktobra, Međunarodnog dana smanjenja rizika od prirodnih katastrofa, u organizaciji Caritasa Valjevo ovog vikenda otvorena je retrospektivna izložba fotografija nastalih u gradu na Kolubari tokom majskih poplava 2014. godine. Multimedijalnom izložbom ali i realizacijom niza dodatnih performansa u sklopu izložbenog prostora koji je kreiran u fabričkim zgradama nekadašnje valjevske pekarske industrije, građani Valjeva mogli su da se podsete strahota koje je poplavni talas doneo ali i da ponesu poruku da pripremljenost i spremnost na prirodne katastrofe zavisi od pojedinaca i same zajednice.

“Ovo je jedan od načina da temu odbrane i zaštite od prirodnih katastrofa ponovo vratimo u žižu javnosti. Pored izložbe, posetioci su bili u prilici da i sami učestvuju u nekim aktivnostima čiji je cilj da probude svest građana i šire javnosti da smanjivanje rizika od prirodnih katastrofa nije samo zadatak Države ili lokalne samouprave već obaveza svakoga od nas. Usled klimatskih promena ali i neodgovornog ponašanja čoveka prema prirodi, broj prirodnih katastrofa je drastično uvećan tokom poslednjih decenija i svi zajedno moramo promeniti naše ponašanje ako želimo da štetu i rizike drastično umanjimo. Umetničkim konceptom, ostvarenim kroz fotografije, igru svetlosti, multimedijalne sadržaje ali i surove brojke i statistike pokušali smo da podstaknemo građane Valjeva da prirodne katastrofe sagledaju iz ličnog ugla. Verujem da smo kroz prisustvo umetničkog izraza u ovoj vrlo značajnoj i kompleksnoj temi predstavili jedan sasvim novi koncept edukacije I poslali jasnu poruku građanima Valjeva da smanjenjem izloženosti opasnostima, umanjivanjem ranjivosti ljudi i imovine i promišljenim upravljanjem zemljištem i okolinom možemo da smanjimo štetu” kaže Dušan Perić iz Caritasa Valjevo.

 

U sklopu najavnih aktivnosti održanog performansa, tokom prepodnevnih časova u centru Valjeva, organizovana je zajednička akcija Srpskog spasilačkog tima i Caritasa Valjevo, a pored pokazne vežbe evakuacije lica u urbanim uslovima sa visokih objekata, prisutni posetioci dobili su edukativni materijal Caritasa Valjevo na temu zaštite i bezbednog ponašanja tokom elementarnih nepogoda.

Pored umetničkog izraza i utiska koji su posetioci poneli iz ovog netipičnog izložbenog prostora, svakako je jedan od pozitivnijih utisaka i činjenica da su svi posetioci izložbeni krug nekadašnje fabrike napustili i sa “Porodičnim priručnikom za ponašanje tokom vanrednih situacija” koji je kreiran od strane Sektora za vanredne situacije Republike Srbije uz podršku OEBS-a, a koji je za ovu priliku štampan uz podršku nacionalne kancelarije Caritasa u Srbiji.

Svako od nas ima dosta stvari koje više ne nosi, a koje bismo mogli da poklonimo onima kojima je to najpotrebnije.

Možete doneti svoju odeću, obuću, ćebad, posteljinu kod nas, uz prethodnu najavu na broj telefona 291-820. Ili ostavite ispred vrata ako nismo kod kuće :)

Dusko Radovic

 

Toliko nas ima i toliko imamo da niko ne sme ostati sam i bespomoćan! (D. Radović)

KONTAKT

Caritas Valjevo |
Braće Veličković 44 |
14000 Valjevo |
PIB 106811763 |
MBR 28025629 |
tel: +381 14 291 820 |
fax. +381 14 291 820 |
office@caritas-valjevo.rs |
Radno vreme: ponedeljak-petak / 8.00-16.00h

Vešeraj  |  +381 60 30 65 469
Karađorđeva 120b
Radno vreme vešeraja:
ponedeljak-petak 07.30-15.30h |