Četvrtak, 18 Juli 2019

REALIZOVANO "MASTER MIGRANT CHEF 2019." TAKMIČENJE U KUVANJU

fotoUz podršku Ambasade Kraljevine Norveške, Grupe 484, mreže Caritasa i italijanske organizacije IPSIA ACLI u Ruskom dvoru u Šidu u utorak 12. marta organizovano je takmičenje u kuvanju „Master Migrant Chef 2019.“  za migrante i tražioce azila koji se nalaze u Srbiji.

Imajući u vidu misao francuskog filozofa Pjera Burdjea da su izbor hrane i ukus ključni faktori za razumevanje različitih društvenih grupa, kao i Levi Strosovu teoriju po kojoj se hrana može zamisliti kao jezik koji izražava društvene i kulturne sisteme, takmičenje u Šidu juče je predstavljalo mesto razgovora, integracije i začetak razvijanja tolerancije kroz široku lepezu različitih ukusa Bliskog istoka, Afrike i Evrope. Kulinarske veštine i egzotične začine ukrstila su četiri tima iz prihvatnih centara u Šidu i Principovcima i centara za azil u Bogovađi i Krnjači. Sedamnaest učesnika rame uz rame, šporet uz šporet, nadmetalo se u pripremanju slanih i slatkih jela u okviru prvog takmičenja ove vrste organizovanog u Srbiji.  Upoznavanje novih kultura kroz slastan zalogaj,  kvalitetno provedeno vreme i stečena nova poznanstva obeležila su jednodnevni boravak u Šidu, a takmičarski deo ostavili u drugom planu. Ipak nakon degustacije stručnog žirija koga su činili predstavnici Caritasa, IPSIA Acli i novinara, nagradu za najboljeg kuvara poneo je Abdul Naser Salam iz Sirije, dok je najbolje ocenjeni tim bio tim Centra za azil u Bogovađi.