Lokacija
Sreda, 27 Oktobar 2021

LOGBOOK SERBISTAN I ŽELIMIR ŽILNIK U VALJEVU

Sinoć je u Bioskopu 85, prikazano ostvarenje „Logbook Serbistan“, proslavljenog jugoslovenskog filmskog autora, Želimira Žilnika.
Snažan, originalan, hrabar i u estetici i u etici, Žilnik u ovom filmu obrađuje temu koju najčešće konstatujemo ćutanjem. Ćutanjem koje se može definisati i kao želja da tema „migranti“ emigrira i iz Srbije, što je moguće pre, jer imamo mi i svojih muka.

Osećanja koja ovaj film budi jesu i tuga i muka, i beznađe i neizvesnost. Ali osećanja nisu i glavni utisak filma. Utisak koji se ne može negirati ujedno i lajt motiv filma jeste apsolutna dominacija „krupnog plana“ u njemu. U prvih pola sata filma, taj krupan plan na momente i agresivan u svojoj konstantnoj prisutnosti, poprilično iritira, da bi do kraja filma, gledaoca od posmatrača situacije apsolutno transformisao u aktera iste i naveo da u tuđincu prepozna sebe samog, a tim i osvesti u sebi sudbinu ovih ljudi na jedan čovečniji i objektivniji način.


Krupan plan u Žilnikovom filmu jeste krupno ogledalo svih migracija u ljudskoj istoriji, koje su zapravo samo jedna, zajednička svima nama i u svim vremenima, a to je potraga za srećom. Kroz prikaz života migranata u Srbiji, ne slučajno predstavljene kao prolazne zemlje na putu u bolju budućnost, Želimir Žilnik prikazuje sve ono što ipak nije prolazno i što je ipak jedina prava sreća za svakog čoveka, spremnost drugog čoveka da nas čuje, sasluša, razume i prihvati.

U razgovoru nakon filma, retoričkim stilom veštog majstora, Žilnik je govorio o detaljima snimanja, akterima filma, odnosu spontanog i režiranog u njemu kao i o snazi koju dokumentarna kamera poseduje.

Ipak, podtekst njegovog kazivanja bio je itekako vidljiv sa snažnom porukom da jedino kroz ogoljavanje svih naših nesigurnosti, strahova i neznanja u krupnom planu i kroz suočavanje sa njima stvaramo šansu da postanemo društvo koje ima budućnost.

Gostovanje Želimira Žilnika i filma „logbook Serbistan“ realizovano je u okviru projekta “Divided Past – Joint Future” koji sprovodi Omladinski komunikativni centar iz Banja Luke sa Caritasom Valjevo, a uz podršku Evropske unije.

03.07.2019.

Svako od nas ima dosta stvari koje više ne nosi, a koje bismo mogli da poklonimo onima kojima je to najpotrebnije.

Možete doneti svoju odeću, obuću, ćebad, posteljinu kod nas, uz prethodnu najavu na broj telefona 291-820. Ili ostavite ispred vrata ako nismo kod kuće :)

Dusko Radovic

 

Toliko nas ima i toliko imamo da niko ne sme ostati sam i bespomoćan! (D. Radović)

KONTAKT

Caritas Valjevo |
Braće Veličković 44 |
14000 Valjevo |
PIB 106811763 |
MBR 28025629 |
tel: +381 14 291 820 |
fax. +381 14 291 820 |
office@caritas-valjevo.rs |
Radno vreme: ponedeljak-petak / 8.00-16.00h

Vešeraj  |  +381 60 30 65 469
Karađorđeva 120b
Radno vreme vešeraja:
ponedeljak-petak 07.30-15.30h |