Subota, 21 Septembar 2019

UKUSI KOJI SPAJAJU

Valjevo je sinoć mirisalo na egozitčne začine Bliskog Istoka i Afrike, a Valjevci su imali priliku da degustiraju jela karakteristična za ova podneblja i osete “Ukus doma” kroz srca i vredne ruke korisnika usluga Centra za azil u Bogovadji. Biryani pirinač iz Somalije, Ghabooli i Ashak iz Avganistana, Pileći karahi iz Kašmira i Hashweh iz Sirije našli su se na stolovima kafea Avantura donoseći duh Bogovađe i dalekih zemalja. Šarenolikost hrane i različitih kultura remetile su samo fotografije ljudskih sudbina zabeleženih na balkanskoj ruti tokom poslednjih godina donoseći univerzalna pitanja o našoj humanosti i uslovima koji prate migrante u pokušaju da bolji život i sigurniju sudbinu pronađu u zemljama Zapadne Evrope.

Zajedničko druženje Valjevaca i gostiju iz dalekih zemalja možda nije srušilo predrasude koje prate migracije ali je svakako pomoglo približavanju, razumevanju i izgradnji jednog tolerantnijeg društva u ovim turbulentnim vremenima.

„Ukus doma“ se realizovao u okviru projekta “Divided Past – Joint Future” koji sprovodi Omladinski komunikativni centar iz Banja Luke sa lokalnim partnerima i Caritasom Valjevo, a uz podršku Evropske unije.

Detaljnije informacije o projektu možete pronaći na web prezentaciji www.jointfuture.org ili na društvenim mrežama Facebook, Twitter ili Instagramu.

19/08/2019.

Radno vreme: ponedeljak-petak 07.30-15.30h |