Lokacija
Subota, 15 Decembar 2018

UVOĐENJE NOVIH USLUGA ZA OSOBE SA INTELEKTUALNIM I MENTALNIM TEŠKOĆAMA

fotoZaključivanjem ugovora o saradnji između Caritasa Valjevo, Grada Valjeva i Udruženja za decu sa posebnim potrebama Naši snovi, u avgustu je u Valjevu i zvanično otpočela realizacija projekta sa ciljem profesionalizacije sektora mentalnog zdravlja u cilju kvalitetnijeg života osoba sa intelektualnim smetnjama. Projekat se realizuje uz podršku Evropske Unija iz pretpristupnih - IPA fondova, a nosilac aktivnosti je valjevski Caritas. Ovo je jedan od 19 projekata podržanih u okviru programa “Otvoreni zagrljaj” koji Evropska Unija realizuje u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvom zdravlja Republike Srbije radi unapređenja položaja korisnika sa intelektualnim i mentalnim teškoćama.
“Glavni cilj projekta koji će trajati 16 meseci je da se usluge pomoći u kući i dnevnog boravka koje se u Valjevu već realizuju, učine dostupnim i odraslim licima sa mentalnim i intelektualnim teškoćama i na taj način smanji mogućnost njihovog institucionalnog zbrinjavanja u kasnijoj fazi života. Predviđeno je da tokom sledeće godine ukupno 41 osoba iz ove ugrožene grupe bude obuhvaćena jednom od dve nove usluge koje će biti uvedene. Proširenjem postojećih usluga na lica sa mentalnim i intelektualnim smetnjama s jedne strane uskladiće se postojeći gradski pravilnici o uslugama pomoći u kući i dnevnog boravka sa Zakonom o socijalnoj zaštiti, a sa druge strane omogućiti da krajnji korisnici koji nisu imali pristup ovim uslugama, uslugu dobiju u neposrednom okruženju u kome žive” kaže Marko Maksimović, koordinator projekta iz valjevskog Caritasa.

Usluge pokrenute projektom poštovaće standarde propisane zakonom, a veći deo odobrenih sredstava biće utrošen na izgradnju dnevnog boravka za odrasla lica sa mentalnim i intelektualnim teškoćama. Dnevni boravak biće izgrađen adaptacijom postojećeg tavanskog prostora objekta u kojoj se nalazi udruženje Naši snovi, a koja je u vlasništvu Grada Valjeva. Pored toga projektom  je planirana i nabavka vozila za uslugu pomoć u kući, obuku i angažovanje stručnih radnika i negovateljica, kao i dalje profesionalno usavršavanje pružalaca pomenutih usluga uz pomoć stručnih  saradnika iz Italije.

Svako od nas ima dosta stvari koje više ne nosi, a koje bismo mogli da poklonimo onima kojima je to najpotrebnije.

Možete doneti svoju odeću, obuću, ćebad, posteljinu kod nas, uz prethodnu najavu na broj telefona 291-820. Ili ostavite ispred vrata ako nismo kod kuće :)

Dusko Radovic

 

Toliko nas ima i toliko imamo da niko ne sme ostati sam i bespomoćan! (D. Radović)

KONTAKT

Caritas Valjevo |
Braće Veličković 44 |
14000 Valjevo |
PIB 106811763 |
MBR 28025629 |
tel: +381 14 291 820 |
fax. +381 14 291 820 |
office@caritas-valjevo.rs |
Vešeraj  |  +381 60 30 65 469

Radno vreme: ponedeljak-petak 08-16h |