Lokacija
Četvrtak, 17 Oktobar 2019

KROZ IGRU O VANREDNIM SITUACIJAMA

fotoU okviru programa smanjenja rizika od elementarnih nepogoda koji sprovodi Caritas Srbije uz podršku Caritas Valjevo danas je u osnovnoj školi Nada Purić u Valjevu održan tematski dan za 60 učenika trećeg razreda. U tročasovnom druženju sa rakom Hermanom mali Valjevci imali su priliku da se upoznaju sa prvim naznakama prirodnih nepogoda,  ispravnom i sigurnom ponašanju tokom poplava, požara, zemljotresa i klizišta  i da kroz igru steknu znanja na temu bezbednog ponašanja tokom vanrednih okolnosti.

„Prateći priču o raku Hermanu koji zida za sebe najbezbedniju kućicu učenici prolaze kroz sve faze delovanja u vanrednim okolnostima, od prepoznavanja prvih znakova upozorenja da postoji mogućnost nastanka elementarne nepogode do samog ponašanja tokom različitih vrsta  nesreća, ispravne evakuacije tokom poplava i zemljotresa  ali i preventivnog delovanja u cilju sprečavanja nastanka šumskih požara i nesreća izazvanih ljudskom nepažnjom.  Jedan od važnijih segmenata edukacije mališana odnosi se i na izradu porodničnih planova evakuacije, kontaktiranja i komunikacije tokom nesreća, pripreme pribora za vanredne situacije i izrade mape rizika lokalne zajednice, faktički uočavanja potencijalnih rizika u našem  okruženju “ kaže  Dušan Perić iz Caritasa Valjevo.

Prepoznajući značaj rada sa mladima na temu smanjenja rizika od katastrofa kroz edukativni rad direktorka OŠ „Nada Purić“ mr Ana Savković  izrazila je spremnost da se radionice ovog tipa nastave i narednih školskih godina, a sve u cilju podizanja nivoa znanja najmlađih na temu delovanja u vanrednim okolnostima jer nesreće ne biraju ni vreme ni mesto kada će se dogoditi, a samo znanje i informisanost mogu da utiču na smanjenje štete i neželjenih posledica.

U znak zahvalnosti za kreativan i inspirativan rad mali trećaci dobili su od Caritasa Srbije poklone u vidu Herman majica, pelarina, bojica i kačketa.
 

Svako od nas ima dosta stvari koje više ne nosi, a koje bismo mogli da poklonimo onima kojima je to najpotrebnije.

Možete doneti svoju odeću, obuću, ćebad, posteljinu kod nas, uz prethodnu najavu na broj telefona 291-820. Ili ostavite ispred vrata ako nismo kod kuće :)

Dusko Radovic

 

Toliko nas ima i toliko imamo da niko ne sme ostati sam i bespomoćan! (D. Radović)

KONTAKT

Caritas Valjevo |
Braće Veličković 44 |
14000 Valjevo |
PIB 106811763 |
MBR 28025629 |
tel: +381 14 291 820 |
fax. +381 14 291 820 |
office@caritas-valjevo.rs |
Vešeraj  |  +381 60 30 65 469

Radno vreme: ponedeljak-petak 07.30-15.30h |