Subota, 22 Septembar 2018

KROZ IGRU O VANREDNIM SITUACIJAMA

fotoU okviru programa smanjenja rizika od elementarnih nepogoda koji sprovodi Caritas Srbije uz podršku Caritas Valjevo danas je u osnovnoj školi Nada Purić u Valjevu održan tematski dan za 60 učenika trećeg razreda. U tročasovnom druženju sa rakom Hermanom mali Valjevci imali su priliku da se upoznaju sa prvim naznakama prirodnih nepogoda,  ispravnom i sigurnom ponašanju tokom poplava, požara, zemljotresa i klizišta  i da kroz igru steknu znanja na temu bezbednog ponašanja tokom vanrednih okolnosti.

„Prateći priču o raku Hermanu koji zida za sebe najbezbedniju kućicu učenici prolaze kroz sve faze delovanja u vanrednim okolnostima, od prepoznavanja prvih znakova upozorenja da postoji mogućnost nastanka elementarne nepogode do samog ponašanja tokom različitih vrsta  nesreća, ispravne evakuacije tokom poplava i zemljotresa  ali i preventivnog delovanja u cilju sprečavanja nastanka šumskih požara i nesreća izazvanih ljudskom nepažnjom.  Jedan od važnijih segmenata edukacije mališana odnosi se i na izradu porodničnih planova evakuacije, kontaktiranja i komunikacije tokom nesreća, pripreme pribora za vanredne situacije i izrade mape rizika lokalne zajednice, faktički uočavanja potencijalnih rizika u našem  okruženju “ kaže  Dušan Perić iz Caritasa Valjevo.

Prepoznajući značaj rada sa mladima na temu smanjenja rizika od katastrofa kroz edukativni rad direktorka OŠ „Nada Purić“ mr Ana Savković  izrazila je spremnost da se radionice ovog tipa nastave i narednih školskih godina, a sve u cilju podizanja nivoa znanja najmlađih na temu delovanja u vanrednim okolnostima jer nesreće ne biraju ni vreme ni mesto kada će se dogoditi, a samo znanje i informisanost mogu da utiču na smanjenje štete i neželjenih posledica.

U znak zahvalnosti za kreativan i inspirativan rad mali trećaci dobili su od Caritasa Srbije poklone u vidu Herman majica, pelarina, bojica i kačketa.