Lokacija
Petak, 21 Februar 2020

"BELE KACIGE" NAREDNIH GODINU DANA U VALJEVU

foto“Italijanska civilna služba”  je prilika za mlade ljude starosti od 18-29 da tokom godinu dana svog života daju doprinos u radu organizacija civilnog društvakoje deluju u različitim oblastima, kako u Italiji tako i u inostranstvu.  Od 2005. godine vojna služba više nije obavezna u Italiji, ali je ostala potreba za stvaranjem jakog civilnog društva i  dublje angažovanje mladih kroz volonterizam  i građanski aktivizam i imajući to u vidu “Italijanska civilna služba”   je stvorena sa ciljem  da obezbedi svim mladim ljudima priliku da se uključe u aktivnosti koje promovišu mir, ljudska prava, razvoj i saradnju među narodima  sa fokusom na jačanje lokalne zajednice  zajedno sa lokalnim stanovništvom.

Među institucijama i organizacijama  koje promovišu ovaj vid aktivizma i volonterizma našao se i Caritas  na nacionalnoj teritoriji ali  i u drugim zemljama širom sveta. Mladi ljudi koji se odluče da provedu godinu radnog staža u Caritasu ali  drugim institucijama iz mreže kao što su Associazione Comunita Papa Giovanni KSKSIII, Focsiv i Gavci nazivaju se  "Caschi Bianchi" ili "Bele kacige".

Projekat  "Belih kaciga" zasniva se na principima popularne nenasilne odbrane u situacijama oružanog sukoba ili strukturalnog nasilja i uskraćivanju ljudskih prava. Oni rade za izgradnju pozitivnog mira, što ne znači jednostavno odsustvo sukoba.

Mlade "Bele kacige” su prisutne na teritoriji Srbije punih 10 godina i oni su podrška aktivnostima Caritas Srbije u istraživanju, sprovođenju aktivnosti i implementaciji projekata u oblasti podrške ranjivim socijalnim grupama,  podršci etničkim manjinama, urgentnoj pomoći ali i na polju razvoja i promocije mentalnog zdravlja u zajednici.

Ovo je prva godina da je Caritas Valjevo direktno uključen u partnerstvu sa Caritasom  Italije u rad mladih volontera iz Italije, ali tokom 2014. godine  “Bele kacige” koje su radile u Caritasu Srbije dale su veliki doprinos tokom saniranja posledica poplave na teritoriji kolubarskog okruga.

Valentina Roko i Frančeska Fornari stigle su u Valjevo  početkom oktobra meseca i narednih godinu dana provešće i pomagaće u aktivostima Caritasa Valjevo.  Valentina ima 28 godina i dolazi iz regiona Venecija, završila je  Političke nauke, smer za Razvoj saradnje i Evropske politike. Frančeska ima  25 godina i dolazi iz Rima i diplomirani je psiholog i socijalni  pedagog. Obe su već dugo uključene u rad organizacija civilnog društva i volontirale su i radile u Indiji, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini i Španiji i to mahom na polju smanjenja siromaštva u lokalnim zajednicama i razvoju interkulturalnog dijaloga među mladima.

Pored podrške  u tekućim aktivnostima Caritasa Valjevo,  Valentina i Frančeska držaće kurseve italijanskog jezika sa osobe sa invaliditetom i druge zainteresovane pojedince iz Valjeva.

Svako od nas ima dosta stvari koje više ne nosi, a koje bismo mogli da poklonimo onima kojima je to najpotrebnije.

Možete doneti svoju odeću, obuću, ćebad, posteljinu kod nas, uz prethodnu najavu na broj telefona 291-820. Ili ostavite ispred vrata ako nismo kod kuće :)

Dusko Radovic

 

Toliko nas ima i toliko imamo da niko ne sme ostati sam i bespomoćan! (D. Radović)

KONTAKT

Caritas Valjevo |
Braće Veličković 44 |
14000 Valjevo |
PIB 106811763 |
MBR 28025629 |
tel: +381 14 291 820 |
fax. +381 14 291 820 |
office@caritas-valjevo.rs |
Vešeraj  |  +381 60 30 65 469

Radno vreme: ponedeljak-petak 07.30-15.30h |