Lokacija
Petak, 23 Juli 2021

VOLONTERI CARITASA TREVISO BORAVILI U VALJEVU

fotoKnjiževnik i politički aktivista Elie Wiesel smatrao je da prijateljstvo obeleži život čak dublje od ljubavi jer ljubav se može pretvoriti u opsesiju, a prijateljstvo uvek ostaje na deljenju. Deleći ideju čovekoljublja, dobre volje, da se pomogne bližnjem u Valjevu je od 30. avgusta do 6. septembra boravila grupa volontera Caritasa Treviso predvođenja direktorom don Davide Schiavonom. Prijateljstvo i saradnja započeta 2016. godine nastavljena je i proširena dolaskom volontera sa Severa Italije koji su bili podrška aktivnostima Caritasa Valjevo i Udruženja korisnika mentalnog zdravlja Zračak. Zajedničkim snagama proteklih dana radilo se na uređenju budućih prostorija koje će biti korišćenje za aktivnosti Caritasa Valjevo i Udruženja Zračak. Pored toga gosti iz Italije upoznati su sa projektima i aktivnostima koje sprovodi Caritas Valjevo na polju mentalnog zdravlja, pomoći u kući, socijalnog preduzetništva, podrške pacijentima na peritoneumskoj dijalizi i aktivnostima psihosocijalne podrške u Centru za azil u Bogovađi. Susret, rad i druženje Valjevaca i Trevižana iskorišćen je i za upoznavanjem gostiju sa prirodnim lepotama, istorijom i kulturom Valjeva i Srbije, posetu Divčibarama, manastiru Lelić, zadužbini Vladike Nikolaja Velimirovića i njegovog oca Dragomira, Crkvi Svetog Marka u Beogradu i Kalimegdanu.

Sedam dana rada, zajedništva i druženja ostavili su vidljiv trag u obimu realizovanog posla ali i jedan mnogo značajniji i bitniji trag. Trag na ljudskim dušama i srcima jer susreti obogaćuju, oplemenjuju i unapređuju čoveka. Upoznavanje sa drugim narodima, kulturama i sticanje novih prijatelja, znanja, veština su jedini večni trag i otisak u životu svakog čoveka. Osobine koje nas oplemenjuju i unapređuju ne blede tokom godina i života, kao što neće ni sećanje na divne dane provedene sa prijateljima i saradnicima iz Caritasa Treviso.

Svako od nas ima dosta stvari koje više ne nosi, a koje bismo mogli da poklonimo onima kojima je to najpotrebnije.

Možete doneti svoju odeću, obuću, ćebad, posteljinu kod nas, uz prethodnu najavu na broj telefona 291-820. Ili ostavite ispred vrata ako nismo kod kuće :)

Dusko Radovic

 

Toliko nas ima i toliko imamo da niko ne sme ostati sam i bespomoćan! (D. Radović)

KONTAKT

Caritas Valjevo |
Braće Veličković 44 |
14000 Valjevo |
PIB 106811763 |
MBR 28025629 |
tel: +381 14 291 820 |
fax. +381 14 291 820 |
office@caritas-valjevo.rs |
Radno vreme: ponedeljak-petak / 8.00-16.00h

Vešeraj  |  +381 60 30 65 469
Karađorđeva 120b
Radno vreme vešeraja:
ponedeljak-petak 07.30-15.30h |