Utorak, 23 Oktobar 2018

PODRŠKA PACIJENTIMA NA DIJALIZI

Zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji sa Opštom bolnicom Valjevo i donatoru koji je preko Caritasa Nemačke želeo da donira sredstva i podrži projekte podrške pacijentima na dijalizi kroz zajedniču analizu sa Internim odeljenjem – Odsek nefrologije, započeto je stvaranje uslova za inovativnu saradničku uslugu namenjenu pacijentima koji su korisnici kontinuirane ambulantne peritoneumske dijalize. U julu 2017. godine započeta je realizacija projekta “Podrška pacijentima na dijalizi”, a tokom 24 meseca trajanja projekta obezbeđene su zarade za dve medicinske sestre, nabavljeno je vozilo i obezbeđeno gorivo, a opremu i higijensko sanitetski materijal obezbedio je Caritas Valjevo iz vlastitih sredstava.
Ciljnu grupu prjekta predstavljaju korisnici peritoneumske dijalize koji dva puta nedeljno dolaze u ambulantu na negu izlaznog mesta i najčešće su izloženi infekcijama jer ne mogu da  obavljaju adekvatnu ličnu higijenu. Zahvaljujući projektnim aktivnostima 16 korisnika dobija uslugu u kućnim uslovima sa ostalim sadržajima zdravstvene (opšte) nege i sadržajima podrške u kući – dijetetsko higijenskog režima, higijena ambijenta i sadržaji društvenog uključivanja u život zajednice kroz individualni pristup
Projektom je pokrivena teritorija Grada Valjeva, opštine Osečina, Mionica, Lajkovac i Ub, što iznosi više od 80% teritorije Kolubarskog okruga.