četvrtak, 25 maj 2017

PROFESIONALIZACIJA SEKTORA MENTALNOG ZDRAVLJA U VALJEVU U CILJU KVALITETNIJEG ŽIVOTA OSOBA SA INTELEKTUALNIM SMETNJAMA

Projekat „Profesionalizacija sektora mentalnog zdravlja u Valjevu u cilju kvalitetnijeg života osoba sa intelektualnim smetnjama” zajednički realizuju Caritas Valjevo, Grad Valjevo i Udruženje za pomoć deci sa posebnim potrebama „Naši snovi“ u okviru programa „Otvoreni zagrljaj“ koji finansira Evropska unija.

Glavni cilj projekta koji će trajati 16 meseci, a koji se realizuje od jula meseca 2014. godine, jeste da se usluge pomoći u kući i dnevnog boravka koje se u Valjevu već realizuju,
učine dostupnim i odraslim licima sa mentalnim i intelektualnim teškoćama i na taj način smanji mogućnost njihovog institucionalnog zbrinjavanja u kasnijoj fazi života. Pored toga jedan od zadataka je i povećanje kompetentnosti pružalaca socijalnih usluga na lokalnom nivou angažovanih u različitim servisima pomoći odraslim i starijim osobama sa psihičkim i intelektualnim smetnjama.

Caritas Valjevo, prenoseći iskustva iz Caritas-ove mreže, posebno iz Italije, Nemačke i Holandije,pokretač je organizovane dnevne usluge u zajednici – pomoć u kući, a tokom 2001. godine Caritas Valjevo započinje sa prvim aktivnostima pomoći u kući podržanim od strane Caritasa Pordenone. Logičan nastavak aktivnosti pomoći u kući je dostupnost usluge za lica sa mentalnim i intelektualnim poteškoćama koja je započeta u februaru mesecu 2015. godine. Usluga dnevnog boravka za decu, mlade i odrasle sa smetnjama u razvoju predstavlja jednu od posebno značajnih usluga socijalne zaštite kojom se može sprečiti institucionalizacija, smanjiti socijalna isključenost dece i mladih sa smetnjama u razvoju i kršenje osnovnih prava na život u porodičnom i socijalnom okruženju i optimalni razvoj u skladu sa ukupnim potencijalima korisnika.
U Valjevu je usluga započeta 2009.godine.

Kroz razvoj usluge promenila se starosna struktura korisnika i nametnula potreba za zbrinjanjavanjem odraslih lica sa intelektualnim teškoćama i telesnim invaliditetom, nakon tridesete godine. Projektom “Profesionalizacija sektora mentalnog zdravlja u Valjevu” započinje se rešavanje njihovog statusa uz podršku razvoja usluga u zajednici. Jedna od “naučenih lekcija” tokom realizacije projekta je značaj komponete održivosti usluge koja je određena uspostavljanjem usluge u skladu sa zakonom i procedurama kojima se poštuju standardi usluga i definisanim programima usluge i obukom pružalaca usluge za njegovu realizaciju.Uspostavljanje odvojenih dnevnih boravaka za decu,
mlade, odrasle i starije korisnike je izazov za sistem socijalne zaštite, ali je značaj odvajanja višestruk,  a pre svega zbog obezbeđivanja dostupnosti i kvaliteta usluga.

Dodatna vrednost projekta je u sagledavanju položaja osoba sa intelektualnim teškoćama sa različitih aspekata, iz ugla roditelja, korisnika i ugla pružalaca usluge, kao i sprovođenje transparentnosi prema naručiocu, porodicama i samoj organizaciji koja pruža uslugu i poseduje odgovarajuću licencu za rad.

Projektom je predviđena dogradnja prizemnog prostora dnevnog boravka površine 80 kvm, čime će se zaokružiti jedna funkcionalna i bezbedna ustanova za smeštaj osoba sa
intelektualnim teškoćama različitog uzrasta.