četvrtak, 25 maj 2017

SMANJENJE RIZIKA OD KATASTROFA

FOTOOdgovor na katastrofu i obezbeđivanje humanitarne pomoći su važna polja aktivnosti za Caritas organizacije, ne samo u Evropi, nego i širom svijeta. Prirodne katastrofe imaju dugu istoriju u ovom delu svijeta, često utičući na skoro sve zemlje u regionu.

Devedesetih godina različiti delovi regiona su bili pod uticajem oružanih sukoba, ratova i izbegličkih kriza. Međunarodna Caritas mreža je odgovorila na ovu krizu kroz široki spektar programa humanitarne pomoći i rekonstrukcije. U istom periodu, nacionalne Caritas organizacije su osnovane u svakoj zemlje jugoistočne Evrope  Odgovor na katastrofu je ubrzo postao jedna od glavnih aktivnosti ovih Caritas organizacija.
Kada su se katastrofe (pogotovo poplave) počele iznova dešavatii, počele su diskusije, posebno u Caritasu Rumunije, o razvoju projekata na poljima smanjenja rizika od katastrofe i spremnosti za istu.

Prenoseći znanja Caritasa Rumunije na temu smanjenja rizika od katastrofa (Disaster risk reduction -DRR) Caritasova nacionalna mreža tokom 2015. godine sprovodi aktivnosti sa ciljem mobilizacije lokalnih zajednica i uzimanja aktivnog učešća na polju prevencije i smanjenje rizika od elemntarnih nepogoda i katasrofa i edukacije dece i odraslih o ponašanju tokom vanrednih situacija.

Zadatak Caritasa Valjevo i obučenog facilutatora je da pomogne lokalnim zajednicama da osmisle načine smanjenja rizika i suočavanja sa mogućim prirodnim katastrofama u okruženju. On ima ulogu da oformi grupu volontera u zajednici, da ih obuči, da predloži glavne faze projekta, prati grupu tokom procesa planiranja aktivnosti i da podrži grupu u ostvarivanju kontakata sa lokalnim vlastima.  Pored toga aktivnosti su usmerene i da učenike osnovnih škola u cilju edukacije o pravilnom ponašanju tokom vanrednih okolnosti izazvanih elementarnim nepogodama i zemljotresima.