Subota, 18 Avgust 2018

SMANJENJE RIZIKA OD PRIRODNIH KATASTROFA

FOTO

Odgovor na katastrofu i obezbeđivanje humanitarne pomoći su važna polja aktivnosti za Caritas organizacije, ne samo u Evropi, nego i širom sveta. Prirodne katastrofe imaju dugu istoriju u ovom delu sveta, često utičući na skoro sve zemlje u regionu.

Devedesetih godina različiti delovi regiona su bili pod uticajem oružanih sukoba, ratova i izbegličkih kriza. Međunarodna Caritas mreža je odgovorila na ovu krizu kroz široki spektar programa humanitarne pomoći i rekonstrukcije. U istom periodu, nacionalne Caritas organizacije su osnovane u svakoj zemlje jugoistočne Evrope  Odgovor na katastrofu je ubrzo postao jedna od glavnih aktivnosti ovih Caritas organizacija.
Kada su se katastrofe (pogotovo poplave) počele iznova dešavati, počele su diskusije, posebno u Caritasu Rumunije, o razvoju projekata na poljima smanjenja rizika od katastrofe i spremnosti za istu.

Prenoseći znanja Caritasa Rumunije na temu smanjenja rizika od katastrofa (Disaster risk reduction -DRR) Caritasova nacionalna mreža od 2015. godine sprovodi niz aktivnosti sa ciljem mobilizacije lokalnih zajednica i uzimanja aktivnog učešća na polju prevencije i smanjenje rizika od elementarnih nepogoda i katastrofa i edukacije dece i odraslih o ponašanju tokom vanrednih situacija.