Subota, 15 Decembar 2018

SOCIAL CAFE

Zahvaljujući podršci italijanskih organizacija IPSIA-ACLI, Caritas Italije i Caritasa Ambrosiana od maja meseca 2017. Godine Caritas Valjevo prisutan je sa aktivnostima u Centru za azil u Bogovađi. Centar za azil u Bogovađi je u sastavu Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije kao posebna organizacija i ima smeštajni kapacitet od 150 lica. Tokom migrantske krize i u zavisnostiod situacije na Balkanskoj ruti Centar u Bogovađi primao je i do 200 osoba.

Zahvaljujući podršci italijanskih partnera aktivnosti psihosocijalne podrške započete 2016. godine proširene su realizacijom različitih edukativnih programa, kursevima engleskog i nemačkog jezika, različitim sportskim i edukativnim sadržajima koji imaju za cilj podizanje ličnih kapaciteta migranata, kao i njihovog nivoa tolerancije i razumevanja. U septembru 2017. godine u saradnja Caritasa Valjevo i Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije aktivnosti na polju podrške migrantima koji borave u ovom centru za azil proširene su i zaokružene otvaranjem Social Cafe-a. Glavni cilj Social cafe-a bio je i ostao poboljšanje kvalitet života migranata koji borave u centru za azil i njihova formalna i neformalna edukacija tokom boravka u Srbiji.  Prostor Social cafea koristi se za druženje i razonodu ali i za edukativan rad.

Od maja 2018. godine uz okviru istog projekta pokrenuta je i stolarska radionica u kojoj migranti stiču veštine i znanja koje se odnose na rad i proizvodnju proizvoda od drveta.