Lokacija
Četvrtak, 01 Decembar 2022

ZA VIŠE SOLIDARNOSTI PREMA STARIJIMA - KLASTER KOLUBARSKOG OKRUGA

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i šef Delegacije Evropske unije Majkl Davenport dodelili su u Kraljevu 10. februara 2016. godine sertifikate dobitnicima grantova kroz projekat "Evropska podrška inkluzivnom društvu“.   Među 28 odobrenih projekata koji su se sprovodili na području 36 gradova i lokalnih samouprava  našao se i projekat „Za više solidarnosti prema starijima - Klaster Kolubarskog okruga za uslugu Pomoć u kući“ koji je sproveo Caritas Valjevo u partnerstvu sa Međuopštinskim centrom za socijalni rad „Solidarnost“  i opštinama Mionica, Lajkovac i Ljig.

Glavni cilj projekta bio je obezbeđivanje održivosti brige o starim licima u opštinama Lajkovac, Ljig i Mionica u cilju smanjenja potražnje za akutnom i dugoročnom institucionalizacijom. Pored toga radilo se i na podizanju nivoa svesti pojedinaca i institucija u cilju obezbeđivanja održivosti socijalnih usluga i obezbeđivanju  kvalitetnijeg  života starih i njihovih porodica. Caritas Valjevo preneo je svoja višegodišnja znanja i iskustva iz oblasti dnevnih usluga u zajednici, odnosno usluge Pomoć u kući i dao je mentorsku podršku Centru za socijalni rad da pokrene i licencira ovu uslugu.  Tokom leta 2016. godine obučeno je stručno osoblje i negovateljice koje su u julu iste godine započele pružanje usluge u sve tri opštine Kolubarskog okruga  za 100 starih lica.

Projekat „Za više solidarnosti prema starijima - Klaster Kolubarskog okruga za uslugu Pomoć u kući“ finansirala je Evropska unija, a implementirao Caritas Valjevo uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kao glavni korisnik projekta, i u partnerstvu sa Međuopštinskim centrom za socijalni rad „Solidarnost“ i opštinama Mionica, Lajkovac i Ljig. Ova akcija je deo projekta „Evropska podrška inkluzivnom društvu“, koji se sprovodi uz podršku Evropske unije sa ukupnim fondom od 4.331.275,56 miliona evra i kojim rukovodi Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji.

Foto: UNOPS‎ / Stefan Stojanovic

Svako od nas ima dosta stvari koje više ne nosi, a koje bismo mogli da poklonimo onima kojima je to najpotrebnije.

Možete doneti svoju odeću, obuću, ćebad, posteljinu kod nas, uz prethodnu najavu na broj telefona 291-820. Ili ostavite ispred vrata ako nismo kod kuće :)

Dusko Radovic

 

Toliko nas ima i toliko imamo da niko ne sme ostati sam i bespomoćan! (D. Radović)

KONTAKT

Caritas Valjevo |
Braće Veličković 44 |
14000 Valjevo |
PIB 106811763 |
MBR 28025629 |
tel: +381 14 291 820 |
fax. +381 14 291 820 |
office@caritas-valjevo.rs |
Radno vreme: ponedeljak-petak / 8.00-16.00h

Vešeraj  |  +381 60 30 65 469
Karađorđeva 120b
Radno vreme vešeraja:
ponedeljak-petak 08-16h |