četvrtak, 29 jun 2017

ZA VIŠE SOLIDARNOSTI PREMA STARIJIMA - KLASTER KOLUBARSKOG OKRUGA

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i šef Delegacije Evropske unije Majkl Davenport dodelili su u Kraljevu 10. februara sertifikate dobitnicima grantova kroz projekat "Evropska podrška inkluzivnom društvu“.   Među 28 odobrenih projekata koji će se sprovoditi na području 36 gradova i lokalnih samouprava  nalazi se i projekat „Za više solidarnosti prema starijima - Klaster Kolubarskog okruga za uslugu Pomoć u kući“ koji sprovodi Caritas Valjevo u partnerstvu sa Međuopštinskim centrom za socijalni rad „Solidarnost“  i opštinama Mionica, Lajkovac i Ljig.

Glavni cilj projekta koji će se sprovoditi narednih 20 meseci je obezbeđivanje održivosti brige o starim licima u opštinama Lajkovac, Ljig i Mionica u cilju smanjenja potražnje za akutnom i dugoročnom institucionalizacijom. Pored toga radiće se na podizanju nivoa svesti pojedinaca i institucija u cilju obezbeđivanja održivosti socijalnih usluga i obezbeđivanju  kvalitetnijeg  života starih i njihovih porodica. Caritas Valjevo preneće svoja višegodišnja znanja i iskustva iz oblasti dnevnih usluga u zajednici, odnosno usluge Pomoć u kući i dati mentorsku podršku Centru za socijalni rad da pokrene i licencira ovu uslugu.  Narednih meseci biće obučeno stručno osoblje i negovateljice koje će u julu započeti pružanje usluge u sve tri opštine Kolubarskog okruga  za 100 starih lica.

Projekat „Za više solidarnosti prema starijima - Klaster Kolubarskog okruga za uslugu Pomoć u kući“ finansira Evropska unija, a implementira Caritas Valjevo uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kao glavni korisnik projekta, i u partnerstvu sa Međuopštinskim centrom za socijalni rad „Solidarnost“ i opštinama Mionica, Lajkovac i Ljig. Ova akcija je deo projekta „Evropska podrška inkluzivnom društvu“, koji se sprovodi uz podršku Evropske unije sa ukupnim fondom od 4.331.275,56 miliona evra i kojim rukovodi Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji.

Foto: UNOPS‎ / Stefan Stojanovic