Petak, 15 Decembar 2017

DELOVANJE U VANREDNIM SITUACIJAMA – INTERVENTNI PROGRAMI

fotoObzirom da je region u zadnje tri decenije suočen sa velikim brojem vanrednih situacija (ratni konflikti i oružani sukobi devedesetih, poplave, zemljotresi, šumski požari…) , one su postale primarne aktivnosti u  delovanju Caritas-a.

I u Valjevu, po otvaranju Caritas-ove kancelarije 2001. godine, prve aktivnosti su se odnosile na urgentne programe pomoći u vidu hrane i higijenskih sredstava, ogrevnog drveta, šporeta, školskog pribora, odeće i obuće prvenstveno za izbegla i raseljena lica sa bivših prostora Jugoslavije.

Tokom poslednjih 15 godina rada Caritasa Valjevo putem interventnih programa podeljeno je 14.500 kubnih metara ogrevnog drveta, 120 šporeta na čvrsto gorivo, preko 6.000 porodičnih paketa sa hranom i higijenom, oko  30 tona hrane, kao i  1.000 školskih torbi i školskog pribora za učenike, 100  tona odeće i obuće i preko 30 tona različite robe poput posteljina, ćebadi, invalidskih pomagala, tehničke opreme, medicinske opreme, nameštaja i drugo.
Obzirom na iskustva stečena kroz aktivnosti urgentnih programa pomoći  i poplavama koje su zadesile Valjevo 2002. godine, Caritas Valjevo je i za vreme majskih poplava 2014. godine veoma brzo reagovao i bio uključen od samog početka u zbrinjavanje i pružanje urgentne pomoći postradalima u Valjevu, Lajkovcu i Osečini. Obzirom na podršku iz mreže krenulo se odmah sa faznim tj. modularnim projektima koji se inače primenjuju u svetu kada su katastrofe u pitanju.