Petak, 15 Decembar 2017

VEŠERAJ ZA OSOBE SA INVALIDITETOM

veserajIskustvo u radu i pružanju usluge Pomoć u kući i iskustvo stečeno kroz realizaciju projekta Centar za slušanje, izdvojilo je jedan od problema u svakodnevnom funkcionisanju korisnika usluge, ali i do izdvajanja problema drugih ranjivih grupa koje su se obraćale za pomoć, posebno samohranih roditelja-majki. Na inicijativu Caritas-a Valjevo, a uz podršku partnera Caritas-a Pordenone-Italija, 2006. godine apliciralo se sa projektom triangularnog tipa, koji je povezao tri aspekta - probleme i potrebe dve ranjive grupe – stare i invalidne osobe, samohrane majke - i uslugu. Jednostavnim rečima odgovorilo se na potrebe starih i invalidnih osoba koje nemaju fizičke i tehničke kapacitete u higijeni odeće i posteljine, na potrebe samohranih majki koje nemaju mogućnost zapošljavanja zbog svoje primarne uloge i neadekvatog obrazovanja, ponude radnih mesta, radnog vremena i usluge vešeraja kao unapređenje usluge pomoći u kući. Dobrim planiranjem uvezala se usluga pomoć u kući sa distribucijom veša i time je podignut kvalitet života korisnika, ekonomski osnažena porodica bez jednog roditelja i dodata nova aktivnost u paket usluga pomoć u kući.

Tokom 2013. i 2014. godine Vešeraj  je kofinansiran iz gradskog budžeta u godišenjem iznosu od 5.570,00  €,  kao program od javnog interesa u oblasti zaštite lica sa invaliditetom, usluga za korisnike je besplatna i do sada je uslugom bilo obuhvaćeno preko 100 porodica.  Mesečno se u Caritasu opere oko 1 000 kg veša za 60 domaćinstava. Početkom proleća Caritas Valjevo pokreće komercijalni vešeraj koji će imati za cilj obezbeđivanje sredstava za nesmetani rad Vešeraja za osobe sa invaliditetom.