Obuka negovateljica za uslugu – Pomoć u kući u ruralnom području

Ovog vikenda četvoročlani tim Caritasa Valjevo realizovao je besplatnu akreditovanu obuka za pružanje usluge ,,Pomoć u kući” za dvanaestoro polaznika. Obuka je realizovana u okviru projekta „Obuka negovateljica za uslugu – Pomoć u kući u ruralnom području“ koji je podržan od strane Grada Valjeva.

Od 2001. godine Caritas Valjevo pokretač je organizovane dnevne usluge u zajednici pomoć u kući prema italijanskom modelu pomoći i podrške ranjivim grupama. Prvu licencu, kao dokaz standardizovanog kvalitetnog rada za pružanje usluge pomoć u kući od strane nadležnog ministarstva za socijalnu zaštitu Caritas Valjevo dobio je 2015.

Usluga socijalne zaštite „Pomoć u kući“ je usluga podrške korisnicima u zadovoljavanju svakodnevnih životnih potreba, kako bi se unapredio ili održao kvalitet života. Usluga je dostupna odraslima i starijima koji imaju ograničenja fizičkih i psihičkih sposobnosti, usled kojih nisu u stanju da nezavisno žive u svojim domovima bez redovne pomoći u aktivnostima dnevnog života, nege i nadzora.